ANAF începe controalele la cei care fac bani din online

by Florian Popa

Creatorii de conținut au intrat în vizorul Fiscului. De la vloggeri, bloggeri și până la youtuberi, toți cei care își câștigă existența din online trebuie să plătească taxe la stat. Controalele au început de anul trecut, iar inspectorii ANAF au descoperit că unii nu și-au declarat venituri de milioane de lei. Controlați sunt artiștii muzicali, influencerii sau youtuberii cu sute de mii de vizualizări, scrie digi24.ro.

Mircea Bravo este unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe Youtube. Anul trecut, firma sa a avut un profit net de peste 1,4 milioane de lei, potrivit datelor oficiale și este cu taxele la zi.

Mircea Bravo, youtuber: Noi avem o companie, eu cu asociatul meu, care facem producții video, vedem treaba mult mai serios, avem angajați. Este mult mai rentabil ca toți angajații să fie declarați și toate taxele să fie plătite. Pentru sumele care vin noi platim 16% TVA-ul clasic și 5% impozit pe profit. Asta este tot. Mi se pare absolut normal că creatorii de conținut să își plătească taxele, este un principiu democratic. În orice țară, din tot ce câștigi, o parte merge către stat.

Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Controalele ANAF îi vizează pe toţi cei care obţin venituri din mediul online. Anul trecut, inspectorii ANAF au constatat că 35 de persoane care au obținut aproximativ 26,33 de milioane de lei nu și-au declarat veniturile.

Mircea Bravo, youtuber: Cred că discuția este cu platformele mai mari. Plătesc pentru vizualizări și este un contract cadru în care tu nu mai poți negocia. Astea sunt mai greu de monitorizat pentru că vin de la o firmă din străinătate. Și nouă ne-a fost foarte greu să găsim un contabill care să ne ajute cum să ne declarăm veniturile din YouTube.

ANAf controlează în special în domenii precum cel muzical, media, IT, gastronomie şi călătorii

Pe lângă taxele plătite pe veniturile din platforme și alte servicii prestate, creatorii de conținut trebuie să își achite dările și pe produsele primite pentru reclame.

Adrian Bența, consultant fiscal: Dacă eu sunt o persoană fizică care mă ocup cu reclame, la diverse produse, de exemplu parfumuri, atunci trebuie să mă înregistrez la Registrul Comerțului și sunt obligat să țin contabilitate. Se va face o evaluare a supraveniturilor impozabile, persoana fizică depunde declarația unică până în 25 mai, iar până pe 25 mai va plăti impozitul pe venitul generat pe astfel de activități de reclamă și publicitate.

Principalele controlate de ANAf activează în special în domenii precum cel muzical, media, IT, gastronomie şi călătorii.

„ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și verificã veniturile obținute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video, sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate”.

Facebook Comments