Amprentele digitale ar putea deveni obligatorii pe cărțile de identitate

by Dana B.

Comisia Europeană doreşte să impună obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate naţionale ale ţărilor care le eliberează, cum ar fi amprentele digitale, o măsură cuprinsă într-un pachet de propuneri privind securitatea UE prezentate marţi la Strasbourg, potrivit AFP şi Le Soir.

Bruxelles-ul a prezentat o serie de măsuri vizând ‘restrângerea şi mai mult a perimetrului acţiunilor teroriştilor şi infractorilor, lipsindu-i de mijloacele de care au nevoie pentru a planifica, finanţa şi a comite crimele’.

În ţările UE care emit cărţi de identitate se estimează că 80 de milioane de europeni deţin în prezent o carte de identitate ce nu poate fi citită de maşină şi fără identificatori biometrici, potrivit estimărilor Comisiei, care încearcă să contracareze contrafacerea de documente ‘pe care teroriştii şi infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă’.

‘Unele state membre au în continuare buletine de identitate pe hârtie’, cum este Grecia, subliniază un oficial de rang înalt al Comisiei. ‘Suntem în conformitate doar cu regimul impus pentru paşapoarte’, argumentează aceeaşi sursă.

Comisia insistă asupra faptului că nu este necesar să se impună stabilirea unui act de identitate în ţările care nu le eliberează.

Printre celelalte măsuri, care trebuie discutate acum de către legiuitorii UE, Parlamentul şi statele membre, Comisia propune, printre altele, interzicerea noilor substanţe chimice susceptibile să fie utilizate la fabricarea explozivilor artizanali şi întărirea controlului asupra celor care achiziţionează acest tip de produs.

La capitolul ‘finanţarea terorismului ‘, Comisia urmăreşte să autorizeze ‘instituţiile de aplicare a legii şi birourile de recuperare a activelor (să aibă) acces direct, de la caz la caz, la informaţii bancare din registrele naţionale centralizate, care să permită autorităţilor să identifice băncile în care un suspect deţine unul sau mai multe conturi’.

În fine, aceasta doreşte să actualizeze normele UE privind exportul şi importul de arme de foc de uz civil, îmbunătăţind procedurile de control şi consolidând schimbul de informaţii.

 

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments