Amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele care intră în țară fără formularul digital completat

by Adrian Pavel

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi că persoanele care intră în țară fără a avea formularul digital PLF completat vor fi amendați automat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), care are acces la baza de date cu persoanele care intră în ţară, conform gandul.ro. 

Ministrul a afirmat că peste 60% dintre persoanele care ajung la frontieră nu u formularele de localizare completate.

Procedura la intrarea la frontieră

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, a explicat că „în momentul în care persoana se prezintă în punctul de trecere, poliţistul de frontieră efectuează formalităţile de control prin verificarea automată a paşaportului sau a cărţii de identitate pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. De asemenea, poliţistul de frontieră va verifica autenticitatea şi valabilitatea certificatului verde. După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, în intervalul de câteva secunde, poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. În funcţie de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcţia de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun”.

El a precizat că acest document nu trebuie tipărit, ci este citit automat prin intermediul dispozitivelor polițiștilor.

El a menţionat şi situaţiile care apar în momentul controlului de frontieră: „Dacă persoana a completat plf şi nu se impune carantina, aceasta trece prin punctul de frontieră fără alte măsuri, dacă persoana a completat plf şi se impune carantina, în funcţie de zona sau ţara din care vine, Direcţia de Sănătate Publică dispune măsura carantinării. Măsura se comunică judeţului în care se duce la îndeplinire măsura carantinării, iar locaţia se va verifica de către structurile de ordine publică”, a spus Bădilă.

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a completa PLF-ul

„Nerespectarea acestei obligaţii de a completa formularul digital de intrare în România se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei. Precizăm că în oricare din aceste situaţii, pe sensul de intrare în România, la control participă şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică în vederea efectuării triajului epidemiologic”, a spus Bădilă.

Facebook Comments