Amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii care au acest dispozitiv în maşină. Se poate face şi închisoare

by Andreea Radu

Un dispozitiv la modă printre unii șoferi, şi care se găseşte în maşină, le poate aduce conducătorilor auto o amendă considerabilă. Cele mai multe astfel de cazuri, cu dispozitive amplasate pe maşină, au fost întâlnite pe autostrăzi sau pe drumurile europene, scrie antena3.ro.
Șoferii care au ambiții de „polițiști sub acoperire” și își montează accesorii luminoase care redau culorile folosite de Poliție risă amenzi mari și dosare penale sau chiar închisoare, dacă sunt prinși de agenți.
Accesibile la preț, astfel de dispozitive care luminează intermitent în roșu și albastru se găsesc pe internet la prețuri accesibile. Costă circa 150 de lei un set de lumini stroboscopice sau sirenă, aşa cum se mai numeşte.
Practic, oricine se poate da un „polițist în acțiune” pe drumurile din România. Însă va fi greu de explicat adevăraților polițiști prezenţa unui astfel de accesoriu în mașină.

Dispozitivele sunt uşor de montat, iar maşina se confundă cu a Poliţiei

„Sunt foarte ușor de montat, se montează de obicei la jumătatea parbrizului, cu sursă de alimentare din bricheta mașinii. În trafic poate fi foarte ușor confundat cu autospeciala Poliției Române”, Cristian Goga, expert auto. Cele mai multe astfel de cazuri au loc pe autostrăzi sau pe drumurile europene.
Polițiștii avertizează că astfel de cazuri atrag după sine sancțiuni drastice. Mai mult, se poate ajunge chiar la condamnări la închisoare, nu numai amendă.
„Se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, precum și cu reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

Amenzi mari pentru cei care pun lumini sau sirene pe mașină

Totodată se confiscă și aceste mijloace speciale de avertizare”, spune Andra Arsintescu, reprezentant al Poliției – Brigada Rutieră.
„Fie să oprească, să legitimeze persoane pe stradă, fie să aplice sancțiuni contravenționale – această infracțiune este prevăzută de Codul Penal și este de până la trei ani de închisoare”, atrage atenţia Marius Iconaru, sindicatul Europol.
Iar dacă alegem să ducem misiunea la capăt și ne recomandăm ca fiind polițiști cu acte în regulă, la amendă se adaugă și un dosar penal, potrivit observatornews.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate