Amanetul, o solutie pentru romanii cu venituri mici?

by webeditor

Dacă nu ai venituri suficiente, nici banca și nici IFN-ul nu te împrumută. Singura soluție la îndemâna rămâne amanetul.

Indiferent de statutul social pe care îl ai, ca să te împrumuți astăzi trebuie să îndeplinești condiția gradului de îndatorare.

De la începutul anului gradul de îndatorare a fost limitat la 40% pentru creditele în lei și respectiv 20% pentru cele în euro.

Ei bine, în aceste noi condiții, multor români le-a fost interzis accesul la creditare.

Să accesezi astăzi un imprumut rapid nu mai este la fel de la îndemână cum era cu câțiva ani în urmă. Asta pentru că, îndeosebi IFN-urile, au înăsprit condițiile de creditare, unele preluând noile condiții legislative, altele modificându-și produsele financiare în acest sens. Multe societăți și-au crescut perioadele de acordare a creditelor concomitent cu impunerea unor condiții de eligibilitate mai drastice.

Am văzut multe opinii venite îndeosebi din rândul reprezentanților unor societăți nebancare care spuneau că au pierdut multi clienți, odată cu limitarea gradului de îndatorare, deși acele persoane avuseseră un trecut bun de creditare.

E adevărat că era un amalgam în privința gradului de îndatorare admis de bănci și IFN-uri, îndeosebi la ultimele dintre ele.

În acest context actual, pentru persoanele cu venituri mici este dificil să se încadreze noilor cerințe admise de îndatorare.

Singura posibilitate, pentru o parte dintre acești oameni, atunci când se găsesc într-un impas financiar, ar fi să apeleze la o Casă de Amanet. Bineînțeles, condiția primordială în acest caz este ca respectiva persoană să dețină un bun de valoare pe care să-l lase gaj.

Case de Amanet există la tot pasul în orașele din România, deci nu este un impediment găsirea unei astfel de societăți.

Teoretic, o Casă de Amanet este un loc unde omul se duce cu un bun de valoare, pe care îl lasă drept garanție și pleacă acasă cu o sumă de bani – procent din valoarea bunului amanetat.

Practic, toate Casele de Amanet iși stabilesc propriile reguli de amanetare, într-un interval de norme admis, însă, prețurile țin mai degrabă de raportul cerere/oferta, nicidecum de ceva prestabilit.

Sunt Case de Amanet care afișează în clar prețurile la aur și argint, după cum sunt altele care negociază pe loc acele prețuri, în funcție de mai mulți factori.

Ce ar trebui să știi despre Casele de Amanet

În primul rând este de reținut că la amanet poți să mergi nu doar cu bijuterii din aur și argint. Aceste societăți acceptă mai multe tipuri de bunuri de valoare cum ar fi: tablouri, ceasuri, telefoane performante, tablete, laptop-uri, electrocasnice, electronice etc. Există și amanet auto, unele IFN-uri fiind specializate pe astfel de produse specifice.

La amanet bunurile sunt evaluate de specialiști, dar firește este bine să știi dinainte cam care este valoarea lor, pentru a fi siguri de o afacere corectă.

Bunurile lăsate la amanet sunt în grija Caselor de Amanet, ele raspund dacă se întâmplă ceva cu acestea.

Pentru a nu avea probleme în recuperarea bunului lăsat drept gaj, este bine să-ți respecți contractul semnat și să-ți achiți la timp sumele de bani datorate.

O Casa de Amanet iți oferă un credit pe loc, fără venit, fără loc de muncă. Nu te întreabă nici dacă ai grad de indatorare depășit, nici dacă apari cu scoring negativ în Biroul de Credit.

Dobânzile Caselor de Amanet sunt reglate în general de piață. Din fericire, există multe astfel de societăți la nivelul României, deci dacă nu-ți convine oferta uneia, poti merge la alta.

Casele de Amanet funcționează în România sub forma Instituțiilor Financiare Nebancare. Ele acordă credite nebancare ca orice IFN. Au statut de societate nebancară, dar reguli de funcționare ușor diferite.

Poți solicita la Casa de Amanet un împrumut rapid, însă îl vei obține doar dacă oferi drept garanție un bun de valoare proprietate personală.

Riscurile asociate Caselor de Amanet sunt ca la orice instituție financiară, cu ceva în plus. Împrumuturile lor pot atrage după ele întotdeauna posibilitatea de a pierde bunul cu care ai garantat, în cazul în care nu ți-ai rambursat la timp sumele de bani datorate.

 

Facebook Comments