Alimente recomandate cardiacilor

by Cristian Dobre

Persoanele care sufera de afectiuni ale inimii trebuie sa aiba foarte mare grija la alimentatie, fie ca au scapat sau nu de surplusul de grasime.

Nu este o regula generala, insa medicii le recomanda cardiacilor sa piarda cateva kilograme, mai ales din circumferinta abdominala si toracala, daca aceasta depaseste 88 de cm la femei si 102 cm la barbati. Acestia trebuie sa renunte in primul rand la fainoase, grasime, rantasuri, alimente bogate in grasime animala, dar si la prajituri si dulciuri. Sarea trebuie redusa considerabil, pentrru e evita incarcare sistemului circulator, instalarea edemelor la nivelul membrelor inferiaoare sau generalizat si poate fi inlocuita cu sarea medicinala, pe baza de clorura de potasiu, cu gust asemenator si efecte benefice datorita potasiului.

Ce aveti voie sa mancati

Dieta trebuie sa contina intr-o proportie mai mare legume si salate, dar si cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect si evitarea constipatiei, efortul de defecatie fiind daunator pentru inima din cauza compresiei diafragmei asupra inimii. In acest scop sunt utile si uleiurile vegetale, in salate dar si supele si ciorbele, care au mare aport de lichide si fibre, ceaiurile caldute de menta sau ceai verde, in cantitati rezonabile (1-2 cani pe zi). Sarea trebuie inclocuita cu condimente parfumate, proaspete sau uscate, ceapa si usturoi, care exercita un efect bun pentru activitatea inimii si circulatie.

Painea alba proaspata trebuie inlocuita cu cateva feliute de paine hipocalorica, pe baza de secara sau cu o portie mica de mamaliga, preferabil rece.

Cafeaua ar trebui evitata de acesti pacienti, ea crescand ritmul cardiac! puteti consuma ceaiuri diverse, dintre care cel mai eficinet este ceaiul de catina, care stimuleaza si fluidifica circulatia generala.

In plus, carnea rosie ar trebui consumata de doua trei ori pe saptamana, din cauza acumularii de homocisteina, asociata cu cresterea riscului de boala cardiovasculara. Se recomanda mai degraba carnea de curcan.

Pestele poate fi consumat de alte 2-3 ori pe saptamna, in special cel gras, somon, cod, dar si nisetru, scrumbie, nu prajit, ci la cuptor ori pe plita incinsa sau ocazional la gratar. Pestele poate fi gatit rapid sanatos cu ol inguita de ulei, iar dupa coacecere se adauga suc proaspat stors de lamaie si ceva verdeata, dupa gust.

De altfel, suplimentarea cu ulei de peste la doza zilnica de 4 grame poate ajuta inima in procesul de vindecare dupa un atac de cord.

Cum sa gatiti sanatos

Cei care sufera de boli de inima pot manca gustos si hranitor, insa mancaruri preparate in casa, evitand mezelurile, fast food si alimentele semipreparate sau gata preparate de la supermarket. In afara de ciorbele de legume consistente, in care adaugati bucatelele de carne fierte separat si se evita adaosul de ulei si smanatana, iata cateva alte retete utile, care va pot orienta cum sa schimbati stilul de gatit. In primul rand trebuie sa renuntati la rantas (prajirea unui amestec de faina, bulion de rosii, ceapa verde si ulei, folosit ca baza de mancare de multe persoane, in care se mai arunca pentru gust, si un cubulet de „concentrat” de la magazin).

Puteti gati fara insa a renunta la gustul bun si savoarea pe care o dau o bucatica mica de unt si vin alb, de exemplu, nu zilnic, bineinteles. Gatit, vinul alb da savoare insa nu este la fel de nociv ca atunci cand este baut ca atare, situatie in care provoaca vasodilatatie. Untul este de preferat margarinei, care contine cam aceeasi cantitate de grasimi, insa are o compozitie mai naturala si in cantitati foarte mici poate fi folosit la gatit, nu insa intins pe multe felii de paine!

Peste ghiveci nu se recomanda smantana, dar daca doriti un gust mai special, puteti adauga o lingura de iaurt natural, cu continut scazut de grasime. in locul maionezei, ca garnitura la carnea de curcan sau peste, alaturi de cartofi fierti si alte legume fierte, puteti sa adaugati un dressing foarte similar ca gust, din iaurt, mustar si piper, amestecat extrem de bine. Acelasi dressing il puteti folosi la salatele din frunze verzi de rucola, frunze de spanac, salata iceberg sau salata verde,in care puteti adauga pentru mai mult gust, ceapa verde.

 

Reteta de rasol de peste cu legume

Ingrediente:

  • 800 g de peste
  • un morcov, o ceapa, o jumatate de telina, un cartof, o foaie de dafin
  • doua rosii zemoase
  • un pahar de vin alb

 

Legumele se fierb intregi, la final se adauga vinul fiert si rosiile oparite si decojite, dupa care pestele si se mai lasa la foc mic, pana scade, aproximativ 20 de minute. Se evita sararea! Se poate servi si cu maioneza din iaurt descrisa mai sus.

 

Reteta de sufleu de dovleac

Aceeasi reteta poate fi folosta pentru sufleul de praz – doua trei tulpini sau pentru 2-3 dovlecei mari.

Ingrediente:

  • doua kilograme de dovleac curatat de samburi si coaja
  • 50 de grame ulei de masline
  • o ceasca de lapte
  • o lingura faina integrala
  • un ou
  • o bucatica de unt
  • nucsoara
  • scortisoara
  • piper negru

 

Dovleacul se taie marunt si se pune pe foc, impreuna cu uleiul si se amesteca pana cand se omogenizeaza usor. Se ia de pe foc si se pune in blender. Separat se amesteca bucatica de unt cu laptele si o lingura de faina pentru 2-3 minute, apoi se adauga piureul, impreuna cu galbenusul. Albusul se bate ca o spuma si se incorporeaza direct in cratita, impreuna cu scortisoara, nucsoara. Se unge o tava cu putin ulei, peste care se presara putina faina, se toarna compozitia si se lasa la cuptor 45 de minute.

 

Reteta de curcan cu ciuperci

Ingrediente:

  • un piept de curcan sau un copan mare
  • doua linguri de ulei de masline
  • 150 de grame de ciueprci
  • patrunjel sau oregano
  • o bucatica mica de unt
  • vin alb

 

Curcanul se fierbe in apa, inabusit, circa 25-30 de minute, iar separat, ciupercile taiate se pun pe foc cu o bucatica de unt cu ceapa taiata rondele subtiri. Cand curcanul este fiert bine, se taie in bucati si se adauga peste ciuperci, cu apa si vin si se lasa sa scada la cuptor. La final se poate presara patrunjelul proaspat sau oregano.

 

Reteta de ghiveci de legume

Este cea mai simpla mancare care nu necesita decat eforul de curatare si taiere a legumelor. Sunt necesare cat mai multe legume pentru a da gust bun si consistenta mancarii, care poate fi consumata ca atare sau garnitura la o bucatica de somon facut la plita, de exemplu.

Somonul trebuie curatat de pielea groasa inainte de gatire!

Pentru ghiveci se pot folosi:

  • o conopida
  • o varza mica sau jumatate de varza mare
  • o ceapa mare rosie
  • o vanata
  • un dovlecel
  • 2 capatani de usturoi
  • 3-4 rosii zemoase si coapte bine
  • doi ardei capia
  • un morcov
  • un sfert de telina
  • o radacina de pastarnac
  • cateva teci de fasole verde sau mazare
  • zece ciuperci uscate (galbiori)
  • un pahar de ulei

 

Legumele curatate si taiate se pun in cuptor impreuna cu uleiul si se baga la cuptor pana cand scade si ciupercile deshidratate se umfla bine.

 

Ce deserturi puteti consuma

Ca desert se recomanda fructele proaspete de padure sau salate de fructe lasate in frigider minim 30 de minute inainte de servire, din bucatele de pere, felii de mere stropite cu suc de lamaie sau mandarina, bucatele de kiwi sau prune, la care se pot adauga bucatele maruntite de nuci, muguri de pin, cateva caju. Gustul dulce poate fi satisfacut si cu cate una-doua bucatele de ciocolata amaruie pe zi sau un desert modic la cateva zile din doua-trei linguri de mere rase cu un biscuite sfaramat, cu continut scazut de zahar.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments