ALIMENTE PROBIOTICE SURPRINZATOARE. VEZI CARE SUNT

by Cosmin Mihuta
Toată lumea se gândeşte la iaurt când spui „probiotice”, fără să ştie că mai există multe alimente surprinzătoare şi pline de bacterii prietenoase cu tractul intestinal. Vezi care sunt şi nu le uita când mai faci cumpărăturile.

Mazărea proaspătă

Până recent, mazărea nu era pe lista cu alimente probiotice, dar studiile din ultima vreme arată că această legumă delicioasă conţine nişte bacterii probiotice care cresc imunitatea.

Mai exact, Leuconostoc mesenteroides din mazăre creşte nivelul de anticorpi IgA, localizaţi în stomac şi căile aeriene. Cu alte cuvinte, mazărea te ajută să lupţi cu infecţiile din gât şi plămâni, dar şi cu bacteriile rele care îţi deranjează stomacul şi digestia.

Ciocolata neagră

După ce că este delicioasă, ciocolata neagră poate transporta mult mai bine bacterii probiotice în intestin, prin organism. Procesată la temperaturi mult mai joase decât alte sortimente, ciocolata neagră poate fi îmbunătăţită cu multe feluri de bacterii bune pentru organism.

Un studiu recent a arătat că bacteriile bune din ciocolata neagră au supravieţuit până în intestin în proporţie de 91-80%, în timp ce probioticele din lapte au ajuns intacte în proporţie de doar 20-31%.

Ceai Kombucha

Un tonic foarte popular în China, ceaiul Kombucha se face, de fapt, dintr-o ciupercă probiotică plină de proprietăţi benefice. Promovat recent în magazinele cu produse bio şi organice şi în farmaciile naturiste, ceaiul din ciuperca minune chinezească va fi vedeta anului 2015 în materie de vânzări şi popularitate, potrivit unor estimări ale specialiştilor.

Varză murată şi alte murături

Bogate în vitamine şi minerale, varza murată şi alte legume fermentate conţin mai mult de patru tipuri de bacterii bune pentru stomacul şi intestinele tale. Dacă vrei o digestie sănătoasă, fără probleme şi blocaje, varza murată este soluţia naturală şi gustoasă.

În plus, studii recente arată că varza murată în special şi murăturile în general conţin bacterii care ar reduce riscul de boli cardiovasculare şi chiar ar avea efect în cazul unor tipuri de cancer.

Atenţie, însă, dacă luaţi varza murată de la magazin, aveţi grijă să nu fie pasteurizată, deoarece procesul de sterilizare ucide bacteriile bune.

Facebook Comments