ALIMENTE CARE ITI MENTIN PANCREASUL SANATOS

by Paula Craciun

Cu un rol important în digestie, pancreasul este responsabil de secreţia de enzime digestive care ajută la descompunerea alimentelor şi la asimilarea nutrienţilor, însă reglează şi nivelul zahărului în sânge. Pentru a-l menţine sănătos, este important să consumi alimente care să-l protejeze, să-l hrănească şi să-l întărească.

  • Afinele

Conţinutul bogat în antioxidanţi face din afine, dar şi din cireşe, surse excelente pentru prevenirea deteriorării celulelor. Aceste fructe ţin departe cancerul de pancreas, deoarece cantităţile mari de antioxidanţi pe care le conţin nu permit radicalilor liberi să îşi facă de cap.

  • Usturoiul

Cel mai important compus bioactiv care se găseşte în usturoi, alicina, are proprietăţi antioxidante care ajută la prevenirea cancerului de pancreas şi a inflamării acestui organ.

  • Strugurii negri

Resveratrolul, compusul care se găseşte în coaja strugurilor negri, are proprietăţi antioxidante care previn efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor pancreatice. Şi vinul roşu ajută în acest sens, însă nu şi în cazul în care ai deja pancreatită.

  • Iaurtul

Consumul de iaurt este o metodă bună de a-ţi întări sistemul imunitar, datorită mulţimii de culturi active din acesta. Iaurtul simplu, neîndulcit, este cel mai indicat, întrucât previne bolile de pancreas.

  • Broccoli

Bolile de pancreas pot fi prevenite consumând broccoli, conopidă, varză, frunze de muştar şi măcriş. Aceste legume sunt surse excelente de compuşi sulfurici care previn mutaţiile celulare şi multiplicarea celulelor canceroase, conform blog.magzone.ro.

  • Cartofii dulci

Beta-carotenul, substanţă aflată din plin în cartoful dulce, este un antioxidant foarte puternic, ajutând la prevenirea cancerului pancreatic. Alte surse excelente de beta-caroten sunt legumele şi fructele de culoare portocalie: morcovii, caisele, pepenele galben, porumbul şi dovleacul.

  • Roşiile

Datorită cantităţii mari de vitamina C, un antioxidant care neutralizează radicalii liberi, roşiile şi sucul de roşii reduc riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic.

  • Legumele cu frunze verzi

Fierul şi complexul de vitamine B din spanac sunt necesare pentru asigurarea unei sănătăţi optime a pancreasului. Consumul de alte legume cu frunze verzi, precum salata iceberg, varza kale, varza furajeră, frunzele de nap şi frunzele de muştar, menţin sănătatea pancreasului.

  • Ciupercile reishi

Ciupercile reishi sunt folosite pentru combaterea inflamaţiei cronice, o afecţiune care afectează pancreasul.

  • Tofu

Sursă excelentă de proteine de înaltă calitate (fără să conţină grăsimi nesănătoase), tofu este ideal pentru menţinerea sănătăţii pancreasului.

Sursa: click.ro

Facebook Comments