Alimente care îmbunătățesc capacitatea de memorare

by Cristian Dobre

Daca creierul nostru era un calculator, era de ajuns sa schimbam hard discul pentru a mari memoria. Insa creierul omenesc este mult mai complex decat oricare masinarie si imbunatatirea memoriei nu e un lucru usor. Nu conteaza ce varsta ai, sunt un sir de lucruri pe care le poti face pentru a-ti atinge telul dorit. Super alimente pentru memorie si creier. Unul din pasii importanti spre o memorie buna este alimentatia sanatoasa. Studiile au aratat ca fructele si legumele ajuta enorm la acest lucru. Iata cateva dintre alimentele pe care ar trebui sa le incluzi in regimul tau zilnic:

Verdeturile: Legumele verzi cum sunt mazarea, spanacul, varza, broccoli, fasolea si ceapa verde, ierburile ca patrunjelul si mararul sunt bogate in vitamina B si fier, extrem de importante pentru o memorie buna.Vitamina B protejeaza nervii de homocistina, hormonul a carui productie creste cu varsta si poate afecta celulele nervoase, ducand la pierderi de memorie.

Fructele si legumele rosii: Merele rosii, capsunele, rosiile si ardeiul rosu, toate obtin culoarea de la un nutrient numit licopen. Acest nutrient reduce efectele radicalilor liberi si ajuta la imbunatatirea memoriei. De asemenea, el ajuta la prevenirea prostatei,cancerului, bolilor de inima si anumitor afectiuni ale pielii cauzate de soare.

Fructele si legumele violete: Fructele si legumele de culoare violeta, cum sunt afinele, vinetele, varza rosie, prunele, toate contin antioxidantii puternici, numiti antocianine. Acestia ajuta memoria prin prevenirea degradarii celulare, care poate provoca orbirea si pierderea memoriei pe termen scurt. De asemenea, bogate in vitamine si nutrienti necesari sunt laptele, branza, nucile, carnea de pui, ouale, painea de secara/neagra, cerealele si, desigur, pestele. Toate aceste alimente trebuie neaparat incluse in regimul alimentar, daca vreti ca la 50 de ani sa aveti o memorie la fel de buna ca la 20.

Somnul odihneste nu doar corpul dar si mintea: Culca-te cam la aceeasi ora in fiecare zi; Nu manca si nu bea multe lichide inainte de culcare; Evita nicotina si cofeina; Aeriseste incaperea. Oxigenul este foarte important pentru imbunatatirea memoriei scurte; Alege o perna si o saltea confortabila; Daca ai un serviciu de noapte, odihneste-te in prima parte a zilei.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments