Alimente care ajută gingiile și dinții împotriva bacteriilor

by Cristian Dobre

Bacteriile din cavitatea bucala se afla dintotdeauna şi in permanenţa acolo. Ele pot fi tinute sub control printr-o curaţare atenta a dinţilor, insa atunci când dantura nu este ingrijita destul de conştiincios, zaharurile şi amidonul din alimente, (mediul preferat al bacteriilor) formeaza pe suprafaţa dinţilor placa bacteriana. in decurs de doua zile, placa bacteriana se transforma in tartru. Bacteriile se fixeaza definitiv acolo şi irita gingia. Pentru sanatatea danturii şi a gingiei exista, insa, câteva alimente special care impiedica proliferarea bacteriilor din placa dentara şi chiar le poate impuţina.

Merişoarele

Conform unui studiu publicat in ‘’Journal of the American Dental Association’’, sucul de merisoare impiedica proliferarea bacteriilor din placa dentara şi chiar le poate impuţina. Odata cu inlaturarea bacteriilor, scade şi riscul de apariţie a gingivitei. Pentru aceasta, se consuma suc de merisoare neindulcit sau se manânca merişoarele in starea lor naturala.

Iaurt, lapte şi brânza

Este recomandat un aport de calciu de 1 gram pe zi. Un pahar de 230 g cu iaurt ofera 452 miligrame, aproape jumatate din doza de calciu necesara. O bucata de parmezan de numai 30 g furnizeaza 350 – 400 miligrame de calciu. Peste 300 mg se obtin şi din alte brânzeturi: mozzarella, ricotta sau cheddar, in porţii de 30-60 g. Şi laptele dulce este o sursa bogata de calciu. Un sfert de litru contine 250 – 300 mg de calciu.

Ardei graşi roşii şi verzi, varza de Bruxelles şi broccoli

Toate sunt bogate in vitamina C. Carenţa de vitamina C provoaca uneori inflamaţii ori sângerari ale gingiei. intr-un ardei roşu de marime mijlocie se gasesc 152 mg din aceasta vitamina, iar dintr-un ardei verde de aceeaşi marime se obtin 95 mg. O cana de broccoli contine 81 mg, iar o cana de varza de Bruxelles – 75 mg.

Sardine şi somon

Un studiu publicat in ‘’Journal of Periodontology’’ arata ca persoanele cu un aport mai redus de calciu prezinta un risc mai mare de parodontoza. 80 g de sardine in ulei conţin 325 mg calciu, iar o porţie egala de somon conservat (preferabil, la cutie) furnizeaza 181 mg. Important de retinut este faptul ca, la somonul proaspat, ponderea calciului nu depaşeşte 10 mg la 80 g de peşte. Explicatia: ingeneral, la conservare nu se inlatura oasele, care sunt bogate in calciu; ele se inmoaie in timpul procesarii şi pot fi mâncate impreuna cu carnea.

Citrice si ale fructe

Doza zilnica recomandata de vitamina C, de numai 60 mg, nu este deloc greu de atins, daca se consuma fructe. Propunerile nutritionistilor: portocalele (84 mg) capşunile (84 mg la o cana) kiwi (70 mg) grapefruitul (45 mg la o jumatate de fruct) pepenele galben (25 mg la o felie egala cu o optime) coacazele negre (180 mg la 100 g) un singur fruct de guava aprovizioneaza cu nu mai puţin de 125 mg.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments