Al doilea oraş ca mărime din Vanuatu, devastat de ciclonul Harold

by Andreea Radu

Luganville , al doilea oraş ca mărime din Vanuatu, a fost devastat în noaptea de luni spre marţi de un puternic ciclon, însă avertizările emise înainte de evacuarea populaţiei le-au permis locuitorilor acestui arhipelag din Pacificul de Sud să se protejeze, au anunţat marţi reprezentanţii unor organizaţii umanitare, relatează agerpres.ro.

Furtuna tropicală Harold, care a făcut 27 de morţi în Insulele Salomon săptămâna trecută, a crescut în intensitate şi a devenit un ciclon de categoria 5 – cea mai înaltă treaptă de pe scara Saffir-Simpson – înainte de a se dezlănţui asupra insulei Espiritu Santo, cea mai mare din arhipelagul Vanuatu, situată în partea nordică a acestuia.

Luganville, al doilea oraş al ţării, cu o populaţie de 16.500 de locuitori, a fost lovit în plin de acest ciclon, care a distrus numeroase clădiri şi a provocat inundaţii.

Kendra Gates Derousseau, director pentru Vanuatu al ONG-ului World Vision, a dezvăluit că una dintre cunoştinţele sale din Luganville a comparat pagubele actuale cu cele cauzate de ciclonul Pam, care a provocat 11 decese în 2015.

„Am reuşit să vorbesc cu o persoană la telefon printr-o conexiune prin satelit şi mi-a spus că 50% dintre locuinţe au suferit pagube importante. Acoperişul clădirii noastre a fost smuls”, a precizat ea. „A spus că nu deţine deocamdată informaţii despre un bilanţ al victimelor”, a adăugat Kendra Gates Derousseau, care locuieşte în Port Vila.

Comunicaţiile nu mai funcţionează în cea mai mare parte a ţării, iar amploarea pagubelor materiale va rămâne necunoscută până când autorităţile şi ONG-urile nu vor putea să intre din nou în contact cu localităţile cele mai izolate, aşa cum sunt cele de pe insula Pentecost.

„Locuitorii de acolo se aflau direct pe traiectoria ciclonului, au foarte puţine clădiri din beton şi s-au adăpostit în locuinţe cu acoperişuri din paie sau în peşteri”, a precizat Kendra Gates Derousseau.

Comunitatea internaţională s-a mobilizat şi a acordat ajutoare importante statului insular Vanuatu după trecerea ciclonului Pam.

Kendra Gate Derousseau consideră puţin probabil un ajutor masiv al comunităţii internaţionale în acest an, întrucât Vanuatu şi-a redus la maximum contactele cu străinătatea, pentru a se asigura că va rămâne unul dintre rarele locuri din lume unde pandemia de COVID-19 nu a făcut victime.

Infrastructurile medicale sunt rudimentare în Vanuatu, unde orice epidemie poate să capete foarte repede proporţii catastrofale. Mass-media locale au raportat luna trecută că arhipelagul avea în spitalele sale doar două aparate de ventilare mecanică la o populaţie de 300.000 de locuitori.

Ciclonul Harold a ucis cel puţin 27 de persoane în Insulele Salomon, toate victimele fiind pasagerii unui feribot care au căzut în ocean în momentul în care nava părăsea un port local în ciuda alertelor meteorologice. Doar cinci cadavre au fost recuperate.

Meteorologii se aşteaptă ca acest ciclon să îşi continue deplasarea pe direcţia sud-est şi să scadă în intensitate, urmând să ajungă miercuri în sudul insulelor Fiji, înainte de a se îndrepta joi spre Tonga.

Facebook Comments