Ai schimbat cauciucurile? – Alege anvelope de iarnă Tigar!

by Andreea Radu

Șoferii se află pe ultima sută de metrii pentru a cumpăra și schimba anvelopele, întrucât  potrivit acestui articol de la 1 noiembrie e obligatoriu să fii echipat cu cauciucuri de iarnă. Dacă te întrebi de unde poți să le cumperi pe cele mai bune sau ce producător poate să îți ofere cele mai bune modele, află că anvelopele de iarnă Tigar sunt cele care au primit un scor foarte bun în urma testelor. Compatibilitatea, siguranța și confortul la deplasare, sunt câteva criterii de care trebuie să ții cont atunci când alegi un nou set de cauciucuri.

Care sunt anvelopele de iarnă Tigar compatibile cu autoturismul meu?

Cauciucurile sunt fabricate la dimensiuni diferite pentru a se potrivi exact mașinii potrivite. Deoarece avem atât de multe modele diferite de mașini, este normal să avem și mai multe dimensiuni de anvelope de iarnă. Fie că vrei să alegi cauciucuri de la Tigar, fie că vrei să alegi alta marca, este important să alegi modelul compatibil. Cum poți să îți dai seama dacă faci selecția potrivită?

Simplu! Consultă cartea tehnică a mașinii. Acolo vei găsi cu siguranță specificațiile necesare pentru a alege un model potrivit. Fraza numerică pe care o vei găsi va cuprinde următoarele valori: înălțime, lățime și diametru. Codul pe care îl vei găsi va arăta cam așa: 195/65 R15. Dacă nu ai înțeles nimic nu este cazul să te descurajezi. Codul se interpretează simplu așa: 195 (lățimea cauciucului în milimetrii), 65 (înălțimea), R15 (diametrul cauciucului exprimat în inch).

Recomandarea producătorilor este să alegi mereu anvelope de iarnă compatibile. În realitate, este foarte important să nu alegi modele mai mici, restul dimensiunilor fiind posibil să fie mai mari cu aproximativ 3%, dar nu mai mult. Dacă alegi modele prea mari acestea vor afecta performanțele autovehiculului ceea ce va duce la un consum mai mare de carburant.

Cauciucurile Tigar și siguranța

Anvelopele de iarnă au rolul de a reacționa cât mai bine pe asfaltul umed, înzăpezit sau înghețat. Rezistența și eficiența la frânare sunt doi factori ce plasează aceste pneuri(anvelope) Tigar pe un loc bine meritat. Rezistența cauciucurilor pentru sezonul rece se desprinde analizând indicele de sarcină și indicele de viteză. Indicele se sarcină trebuie să se încadreze între valorile de 80 și 90, în timp ce pentru mașinile convenționale, indicele de viteză trebuie să fie T, adică vei conduce în siguranță atâta timp cât te limitezi la maxim 190 km/h.

Eficiența la frânare este un alt factor pe care trebuie să îl iei în considerare înainte să alegi un set de cauciucuri de iarnă Tigar. Clasa de eficientă la frânare se notează cu litere care încep de la A până la F, unde cea mai mare valoare este A. O mașină convențională se va deplasa perfect în siguranță cu anvelope clasa C. Șoferii care vor să cheltuie mai puțin pe anvelopele de iarnă, pot alege un set de cauciucuri Tigar, care au o clasă de frânare mai mică (F), atâta timp cât sunt siguri că vor respecta limitele legale de viteză.

Confortul în timpul condusului este asigurat de anvelopele de iarnă Tigar

Nivelul de zgomot, dar și măsura în care este influențat consumul carburant sunt detalii care determină nivelul de confort, nu doar în timpul condusului ci și atunci când este cazul să scoți bani din buzunar pentru carburant. Zgomotul emis de anvelopele de iarnă Tigar trebuie să se încadreze în limite impuse de UE în ceea ce privește poluarea sonoră. Astfel, este bine să alegi un set de cauciucuri ce produc zgomot redus (68-69 dB) sau mediu (70-72 dB).

În privința consumului, anvelopele de iarnă Tigar se încadrează în clasele de eficiență energetică ce se notează tot cu litere, unde A este cel mai înalt standard. Cauciucurile cu clasă de eficiență A au un consum de 3l/100km, în timp ce cele de clasă F au un consum de 8l/100km. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unor anvelope ieftine, cel mai probabil va trebui să te mulțumești cu un set din categoria E.

Atunci când se schimbă condițiile de circulare pe drumuri, este cel mai bine să urmezi indicațiile autorităților pentru a te asigura că tu, familia ta, pasagerii dar și ceilalți participanți la trafic, sunteți în maximă siguranță în timp ce ești la volan. Alegând un set de 4 anvelope de iarnă de la Tigar, te vei bucura de un șofat ușor, chiar și în condiții neprielnice.

Facebook Comments