AFLĂ CE FACTORI TE FAC VULNERABIL ÎN FAȚA DEPRESIEI

by Dana B.

Gândurile și atitudinile oamenilor explica de ce unii dezvolta depresie dupa evenimente stresante de viata.

Lista de mai jos oferă o imagine de ansamblu a diferiților factori de vulnerabilitate care cresc riscurile ca o persoana sa dezvolte depresie, conform psychologytoday.com. Există indicii că aceste credințe distorsionate preced debutul depresiei.

1. Neajutorarea învățată

Acest model de gândire sugerează că indivizii tind să creadă că ei nu au nici o putere asupra evenimentelor care li se intampla. Acești indivizi sunt pasivi și cred că ei nu pot face nimic pentru a alina suferința pe care o simt.

2. Blocarea în gânduri negative

Persoanele afectate de depresie sunt predispuse la gânduri negative. Din păcate, acest lucru tinde să mențină sau să amplifice gândirea negativă. De exemplu, gândurile cuiva care suferă de depresie în urma unui divorț amar ar putea lua forma regretului („Ar fi trebuit sa fiu un soț mai bun”) si anxietatii cu privire la viitor („Cum se vor descurca copiii?”). Gandurile repetitive cu privire la cauzele și consecințele evenimentului pot împiedica oamenii depresivi sa foloseasca strategii eficiente de adaptare.

3. Senzația de epuizare

După cum scrie Andrew Solomon, opusul depresiei nu este fericirea, ci vitalitatea și capacitatea de adaptare. Persoanelor cu depresie le lipsește capacitatea de a muta în mod flexibil atenția departe de informațiile negative.

4. Lipsa motivației

Persoanele depresive se pot simți fara rost și aproape orice țel activitate / sarcină devine o provocare. Psihologul Hasler susține că depresia reflectă o schimbare în analiza cost-beneficiu și, în consecință, procesul de luare a deciziilor este afectat.

5. Memorie părtinitoare

Depresia este asociata cu amintirea evenimentelor negative, acest lucru se întâmplă în mod automat. Amintirile eșecurilor din trecut și scenariile viitoare agraveaza și mai mult starea de spirit. În contrast, amintirile pozitive despre evenimente de viata pot imbunatati starea de spirit a unei persoane.

6. Stabilirea unor obiective de neatins

Indivizii cu depresie pot continua realizarea unui obiectiv deja esuat (de exemplu, incapacitatea de a parasi o căsătorie cu probleme, sau urmărirea unui vis care nu se poate realiza). Oamenii care resusesc sa se decupleze de la obiective aparent imposibile sunt mai sanatosi mental decat cei care rămân prinși în capcană. Renunțarea la obiectivele frustrante creează oportunități.

7. Capacitate slaba de rezolvare a problemelor

Psihologul Connie Hammen a susținut că, în multe cazuri, evenimentele stresante de viata depind de o alegere personală. Există lucruri pe care le fac oamenii care fac depresia si mai profunda, prin consecințele propriului comportament. De exemplu, o persoană predispusa la depresie tinde să acționeze din impuls atunci când se confruntă cu o situație dificilă, adaugand si mai mult stres la problema.

8. Tipul de personalitate

Trasaturile nevrotice pot duce la depresie datorita unor strategii necorespunzatoare de a face fata stresului. Persoanele nevrotice tind sa isi faca griji cu privire la lucruri rele, care pot sau nu sa se intample, sunt mai vigilente cu privire la amenințări, chiar și cu cele care sunt la distanță, ascunse sau subtile. Mai mult decât atât, oamenii considera ca persoanele nevrotice sunt greu de inteles si de suportat in preajma. Acest lucru le face sa fie mai putin dorite in jur si astfel experimenteaza si mai mult izolarea și respingerea.

 

Sursa: smartwoman.hotnews.ro

Facebook Comments