AFLA CE BOLI POTI VINDECA CU BUSUIOCUL

by Cristian Dobre

Supranumit si planta sfanta, busuiocul este cunoscut drept leac inca din timpul fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice.

Busuiocul iti reda pofta de mancare, accelereaza digestia, diminueaza crampele si te ajuta la intarcatul bebelusului. Se foloseste si in bucatarie, pe post de condiment, bucatarii considerandu-l “regele mirodeniilor”. Dar, inainte de toate, are un efect de necontestat in medicina naturista: trateaza afectiuni ale stomacului, intestinelor, ajuta la eliminarea gazelor, stimuleaza pofta de mancare. Infuziile facute cu aceasta planta ajuta la calmarea astmului bronsic, a tusei convulsive si a inflamatiilor intestinale iar sucul proaspat este utilizat in tratamentul inflamatiilor urechii. In medicina alopata, preparatele farmaceutice obtinute din busuioc se folosesc pentru tratarea unor procese inflamatorii ale cailor respiratorii, ca remediu antispasmodic si ca tonifiant al sistemului nervos.

Regleaza glicemia
Efectul unor substante componente ale busuiocului se face resimtit si in planul capacitatii hepatice de a creste sau a micsora proportia glucozei din sange. Astfel, celulele ficatului, activate specific de substantele prezente in ceaiul de busuioc, devin mult mai reactive la variatiile de concentratie a glucozei din sânge, variatiile glicemice fiind controlate cu mai multa eficienta de ficat. Cercetarile efectuate prin simulari pe calculator au dovedit ca un consum zilnic de ceai de busuioc o perioada mai lunga poate reduce cu 50% riscul
crizelor de variatie de glicemie.

Tratamente
• bronsita, gripa, inflamatii ale cailor urinare – infuzie din o lingurita de pulbere de frunze la o cana de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute si se strecoara. Se beau 3 cani pe zi. In cazul colitelor de fermentatie nu se indulceste.
• afectiuni renale – o lingurita de seminte la jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera pentru 20-25 de minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
• colici intestinale, balonari, bronsita, cefalee, ulcer gastric, infectii urinare, anorexie, diaree, raceala, gripa – infuzie din 1-1,5 g de pulbere de plante peste care se toarna 100 ml de apa clocotita. Se lasa acoperit 10-15 minute si se bea de trei ori pe zi, neindulcit.
• afte – o lingura de frunze de planta la o cana de apa, se fierbe pana da in clocot, se lasa acoperit 10-15 minute. Se strecoara si se face gargara de mai multe ori pe zi, in special seara, inainte de culcare.
• congestionarea urechiilor – suc stors in pavilionul si in canalul auditiv.
• vindecarea ranilor – frunzele proaspete se asaza pe zona afectata si se panseaza.
• vindecarea crapaturilor buzelor, calcaielor, ranilor infectate – alifie – 20 g de pulbere de frunze, 30 g ceara alba, 30 g de seu de oaie, 30 g de terebentina, 60 g de colofoniu, 90 g de untura de porc. Amestecul se pune intr-un vas si totul se topeste la foc mic. Se ia de pe foc si se amesteca pana la racire, dupa care se ung zonele afectate.

ATENTIE!
Specialistii au descoperit ca methyl chavicol-ul (componentul principal) ar putea distruge celulele (la tratament de foarte lunga durata) si ar predispune la cancer. Din acest motiv, nu este recomandat tratamentul indelungat, iar pentru copii, femei gravide sau care alapteaza nu este indicata folosirea lui sub nicio forma.

 

Sursa: revistafelicia.ro

Facebook Comments