In cursul evolutiei sale, psoriazisul poate fi asociat cu diverse afectiuni, cum ar fi artrita, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si diabetul zaharat. Modificarile metabolice legate de diabetul zaharat sau obezitate pot avea un efect negativ asupra evolutiei psoriazisului si asupra posibilitatilor terapeutice. Evolutia psoriazisului este influentata si de factorii hormonali asociati ciclurilor menstruale, sarcinii si nasterii, precum si menopauzei.
Pentru ameliorarea starilor emotionale si a simptomelor psoriazisului, este necesar sa urmam cateva reguli simple: • hidratarea in mod frecvent a pielii cu ajutorul preparatelor emoliente; evitarea stresului puternic; respectarea tratamentului recomandat de specialisti; evitarea medicamentelor ce agraveaza sau determina aparitia bolii; baile frecvente, cu evitarea sapunurilor agresive si folosirea cremelor hidratante imediat dupa baie; evitarea traumatismelor pielii; informarea corecta asupra bolii; evitarea expunerii prelungite la soare ce poate provoca arsuri. In momentul aparitiei bolii este necesar ca pe langa tratamentul prescris, pacientul sa urmeze un regim de viata echilibrat (alimentate, viata sociala), impactul emotional fiind foarte puternic. Datorita caracterului cronic si aspectului inestetic, aparitia psoriazisului poate determina suferinte psihice, uneori ajungandu-se la depresie.
Psoriazisul este o boala cronica, recidivanta, care poate fi ameliorata, dar nu si vindecata. Afectiunea poate reveni dupa o luna sau dupa cativa ani, reaparitia simptomelor fiind conditionata de rezistenta organismului. Pana acum cativa ani, existau numai metode de terapie locala, cu diverse unguente. Aceste tehnici nu au disparut nici in momentul de fata, insa sunt aplicate in combinatie cu un tratament general medicamentos, cum ar fi cel chimioterapic. Un exemplu de medicament foarte bun in tratamentul general al psoriazisului este Metrotextatul (un citostatic), fiind folosit pentru toate formele bolii. In ultimii ani a aparut metoda fizioterapica PUVA. Aplicabila numai sub supraveghere medicala, aceasta terapie implica administrarea de medicamente pe cale orala, cum ar fi Psoralen-ul, alaturi de tratamentul cu raze ultraviolete A si/sau B. O alta metoda care poate fi aplicata in cazul psoriazisului este REPUVA, tot un procedeu fizioterapic, care merge pe acelasi principiu cu PUVA, insa in combinatie cu retinoizi.
Tratament natural: O metoda naturala recomandata de noi, cu rezultate excelente, este talazoterapia sau terapia la mare. Expunerea la radiatiile ultraviolete naturale are un efect benefic asupra leziunilor de psoriazis, ducand chiar la disparitia acestora. Insa si aceasta cura heliomarina, ce nu implica administrarea unui tratament suplimentar, necesita supraveghere medicala, expunerea la soare facandu-se progresiv. Cea mai buna locatie pentru acest tip de tratament este Marea Moarta (Israel), insa pot fi obtinute rezultate foarte bune si la noi in tara, la Marea Neagra. De altfel, pana in anul 1989, in cadrul sanatoriului de la Teghirghiol, existau sectii speciale pentru pacientii cu psoriazis. Totodata, pentru cazurile mai putin grave, exista alternativa tratamentului la domiciliu. Au aparut unele unguente noi, insa nici acestea nu pot fi utilizate decat la recomandarea medicului. De retinut este faptul ca stabilirea cu certitudine a diagnosticului de psoriazis, se face pe baza examenului clinic al pacientului si cu ajutorul unor investigatii amanuntite – analize de laborator, examene radiologice, biopsie cutanata etc. Totodata, avand in vedere complexitatea psoriazisului, in anumite situatii se impun si unele consultatii suplimentare, de medicina interna, reumatologie, boli infectioase etc.
Sursa: sanatate.bzi.ro