AFACERI NELEGALE INTRE PRIMARIA ARAD SI FIRMELE REPREZENTATE DE VECINUL PRIMARULUI FALCA

by Cosmin Mihuta

Curtea de Conturi a reuşit, în ultimii ani, să scoată la iveală o serie de nereguli din Primăria Arad, nereguli care, însă, au fost ţinute la secret de mai marii din Palatul Administrativ, care n-au pus la dispoziţia presei sau a consilierilor municipali rapoartele cu pricina. Iată că, în cele din urmă, presa a reuşit să pună mâna pe acele acte, iar ceea ce descoperim, zi de zi, ne arată că la Arad avem de a face cu o serie de încrengături, cu o serie de afaceri pe bani publici pe care, inexplicabil, instituţiile abilitate nu le-au sancţionat până în prezent. Poate nu e târziu.

Despre afacerile dintre Primăria Arad şi firmele reprezentate de vecinul de duplex al primarului Gheorghe Falcă s-a vorbit nu o dată în trecut. A existat şi un proces dintre Falcă şi Glasul Aradului pe tema contractelor, proces pe care primarul l-a pierdut cu brio. Ceea ce nu s-a scris până acum e faptul că o serie de afaceri între administraţia Falcă şi aceste firme s-au făcut cu încălcarea legii.

Lucrări „umflate“ pentru SC Conar

Ce ne spune Curtea de Conturi că s-a întâmplat într-o astfel de afacere, derulată între S.C. CONAR S.A (reprezentată de vecinul lui Falcă) şi Primăria Arad. Conform unui raport al Curţii de conturi, SC Conar a executat în anul 2010 lucrări de întreţinere şi de reparaţii străzi, care au făcut obiectul contractului nr.35823/17.06.2010. „Din verificarea situaţiilor de lucrări facturate şi plătite s-a constatat că în cazul lucrărilor care au făcut obiectul  facturii FF nr.30056/30.07.2010,  la articolul de deviz DF 24A1 „Semnalizare rutieră”  a fost facturată o cantitate  de 40 bucăţi, faţă de cantitatea de 6 bucăţi, real montate,  şi prevăzute în devizul ofertă aferent lucrării în cauză“, se arată în raport. Mai pe româneşte, băieţii au umflat puţin devizul, iar astfel SC Conar a beneficiat de aproape 100 de milioane de lei în plus. Culmea e că, nici cei din Primărie, nici SC Conar n-au avut nimic de comentat, ba din contră, fiind prinşi asupra faptului, cei de la Conar au dat urgent banii înapoi, prin O.P. 3803/25.08.2010.  Parcă am mai a văzut cândva o astfel de reacţie, la primarul Gheorghe Falcă. La afacerea Recons, când s-a revenit asupra privatizării imediat ce presa a aflat de afacere.

SC CONFORT SA, beneficiara dărniciei Primăriei Arad

Iar SC Conar nu e singura firmă reprezentată de vecinul de duplex care beneficiază de sume nemeritate de la Primăria Arad. „Mama“ celor de la Conar, SC Confort Timişoara, societate implicată într-un dosar ce se află pe rol la DNA, un dosar ce priveşte şi Primăria Arad, a fost şi ea găsită vinovată de Curtea de Conturi. Şi tot pentru întreţinere şi reparaţii de străzi, rezultând unele nereguli  în valoare totală de 67.087 lei. „La factura nr.0008177/07.04.2010, plătită cu O.P. nr. 2322/27.05.2010, în situaţia de lucrări anexată, la articolele de deviz TRI1AAO1C2 –  Încărcare material şi TRO1A10P – Transport rutier pământ şi moloz,  au fost cuprinse cantităţi de lucrări mai mari cu 3.605,7 to. respectiv cu 3.599,6 to., decât cele prevăzute în ofertă, corespunzătoare  acestor articole de deviz, fapt ce a condus la plata nejustificată legal a sumei de 53.771 lei (anexa nr.64). La factura nr.13627/03.11.2010, plătită cu O.P. nr. 5391/23.11.2010, în situaţia de lucrări, la articolele de deviz DF 24A1 Semnalizare rutieră şi DF 27A1 Piloţi de dirijare rutieră, au fost cuprinse în mod nejustificat cantităţi mai mari decât cele prevăzute în ofertă, situaţia diferenţelor constatate în sumă de 12.760 lei, fiind  redată în anexa nr.65“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Cum vedem, aceleaşi umflări ale devizelor, în urma cărora SC Confort a băgat nemeritat peste 600 de milioane de lei vechi în buzunar. Iar lucrurile au fost atât de evidente, încât nici de această dată părţile implicate, Primăria şi firma vecninului de duplex n-au avut ce comenta, aşa că SC Confort a dat banii urgent înapoi, fiind viraţi prin O.P. nr. 1200 şi 1201/06.05.2011 (anexa nr.68), în contul bugetului local.

Lucrurile sunt atât de clare, iar afacerile atât de evidente, încât orice comentariu e de prisos. Dacă nici măcar firmele n-au avut ceva de obiectat şi, prinse cu mâna în buzunarul public, au dat banii înapoi, noi ce să mai zicem. Poate instituţiile abilitate să mai zică ceva. Poate din toamnă încolo.

Facebook Comments