Adrian Wiener: Concedii medicale COVID: 75% sau 100%?

by Andreea Radu

Senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a transmis o interpelare ministrului sănătății, pe tema concediile medicale eliberate pacienților bolnavi de COVID-19.

COVID-19 este o „boală infecto-contagioasă de grup A”, având un cod separat astfel denominat – 05. Această încadrare corespunde întru totul realității medico-legale și permite un cuantum al indemnizației pentru concediu medical de 100%.

În prezent, în România, concediile medicale eliberate la externarea pacienților cu această boală s-a făcut pe cod „01 – boală obișnuită”. Astfel, indemnizația aferentă acestor concedii medicale a fost și este în continuare de 75% din salariul brut, similar concediului acordat pe codul 07 – carantină.

Adrian Wiener, senator USR: „Această inadecvare flagrantă se datorează tehnic configurărilor de sistem menținute astfel de CNAS. De fapt, este o decizie politică, pe care domnul ministru trebuie să o asume public și să o explice celor afectați.

Acordarea unei indemnizații de 100% din salariul brut pentru bolile contagioase pornește de la premisa că angajatul nu este responsabil de contactarea bolii, ea nu depinde de comportamentul acestuia, ci de al celor care i-au transmis-o.

Cu precădere mă refer la cele peste 1.000 de cadre medicale infectate, a căror contaminare s-a realizat de cele mai multe ori în exercițiul profesional, în linia întâi a luptei cu COVID-19. Consider situația actuală ca o nedreptate majoră, practic o sancțiune aplicată celor care salvează vieți.

Facebook Comments