ADRIAN TOLEA: „GUVERNUL ESTE FIE INCOMPETENT, FIE RAU INTENTIONAT“

by Sida Voicu

Adrian Ţolea, prim-vicepreşedinte al PDL Arad, a exemplificat, joi, într-o conferinţă de presă,  faptul că guvernarea USL şi-a ratat propriile obiective în 2013, deşi a avut toate pârghiile necesare. „Pentru 2013, Guvernul Ponta a anunţat o creştere economică de 3%, a introdus 30 de impozite şi măsuri fiscale, pentru a colecta mai mulţi bani la bugetul statului. Cu toate acestea, faţă de prognoza Guvernului pe 2013, încasările din TVA au scăzut cu 1,1 miliarde, cele din accize cu 1,3 miliarde, din impozitul pe profit cu 0,9 miliarde, cele din alte venituri fiscale cu 1,3 miliarde, iar sumele primite de la UE au fost mai mici cu 4,1 miliarde. Ca o consecinţă directă, Guvernul Ponta a redus anul trecut investiţiile cu 4,3 miliarde, într-o scădere continuă, de la preluarea guvernării de către USL”, a declarat Adrian Ţolea.

„Este clar că un Guvern care nu este în stare să se încadreze în propriile sale obiective, în condiţiile unei creşteri economice, este fie incompetent, fie rău intenţionat. În ambele cazuri, orice premier s-ar gândi la o remaniere masivă, la schimbarea opticii de guvernare. Premierul Ponta şi guvernul pe care-l conduce continuă, însă, aceeaşi politică bugetară, care a fost confirmată prin cifre că e păguboasă pentru România”, a declarat Adrian Ţolea.

Vicepreşedintele CJA a prezentat  câteva cifre concrete:

* Încasările bugetare au fost de 200 de miliarde lei faţă de prevederile bugetare de 210 miliarde. Minus: 10 miliarde.

* Încasările din TVA au fost de 51,8 miliarde lei faţă de prevederile bugetare de 52,9 miliarde. Minus: 1,1 miliarde lei. Concluzie: a crescut evaziunea, a stagnat consumul.

* Încasările din accize au fost de 21,1 miliarde lei faţă de prevederile bugetare de 22,4 miliarde lei. Minus: 1,3 miliarde lei. Asta în condiţiile majorării accizelor la alcool, băuturi alcoolice şi ţigarete.

* Încasările din impozitul pe profit sunt de 10,8 miliarde lei faţă de prevederile bugetare de 11,7 miliarde lei. Minus: 0,9 miliarde lei.

* Încasările din alte venituri fiscale (inclusiv impozite suplimentare rezultate  din dereglementarea preţurilor gazelor naturale şi taxelor speciale asupra exploatării resurselor naturale şi a transportului de energie electrică şi gaze naturale introduse în 2013) au fost de 6,8 miliarde lei comparativ cu prevederile bugetare de 8,1 miliarde. Minus: 1,3 miliarde lei.

* Sumele primite de la UE au fost de 8,9 miliarde lei faţă de 13 miliarde lei prevăzute în buget. Minus: 4,1 miliarde lei.

* Cheltuielile cu investiţiile au fost de 32,7 miliarde lei faţă de prevederile bugetare de 37 miliarde lei. Minus: 4,3 miliarde lei.

 

Facebook Comments