Guvernul Orban fuge de responsabilitate, aruncă-n seama directorilor de școală și autorităților locale deschiderea școlii, dar impune lucruri practic imposibil de realizat/asigurat în puținul timp rămas pană-n septembrie, respectiv instalarea de milioane de mp de panouri protectoare de plastic între bănci/elevi, în toate cele 7000 de școli din țară. Purtatul măștilor va fi obligatoriu pentru toți elevii și profesorii, dar încă nu se știe dacă statul le va asigura gratuit sau fiecare elev/părinte/profesor trebuie să cheltuiască lunar câteva sute de lei pentru a și le procura.
„Proiectele de acte normative emise de guvernul Orban pentru reglementarea începerii școlii în septembrie vin prea târziu pentru a putea fi eficiente. Ca și-n cazul programului economic anunțat, promis, dar niciodată implementat concret și coerent și acum, prin măsurile privind începerea școlii, guvernul Orban face proba profunde sale delăsări și incompetențe. Distanțarea fizică între elevi – de unu/doi metri – nu este posibilă în școlile românești din lipsă de spațiu, dar se instituie obligația ca în toate școlile să se instaleze panouri despărțitoare protectoare, de plexiglass, între locurile din bănci. În România sunt aproximativ 7000 de școli. Sunt sute de mii de locuri în bănci. Operațiunea de montare a panourilor despărțitoare înseamnă bani, forță de muncă, milioane de metri pătrați de plexiglass, timp.
Este misiune imposibilă ca o astfel de operațiune, la nivelul întregii țări să se desfășoare în timp util, astfel încât la 14 septembrie în toate cele 7000 de școli din țară să se instaleze protecțiile respective.
Se instituie obligația purtării măștii, tot timpul, atât în școală, în sălile de curs, cât și în pauze în afara incintelor, acolo unde este aglomerație, pentru toți elevii, cu excepția preșcolarilor, și pentru profesori. Este nevoie de milioane de măști zilnic, mai ales dacă măștile se vor purta așa cum trebuie, respectiv, maximum 2 ore o mască. Cine asigură măștile respective? Vine fiecare copil cu măștile de acasă? Asta înseamnă un cost în plus pentru bugetul familiei de câteva sute de lei/lună… Și dacă nu o are ce se întâmplă? I se refuză accesul în școală?
Se instituie obligația cursurilor online acolo unde situația epidemiologică indică riscuri – situația existenței unor cazuri pozitive în clase/școală. În România însă, una din cinci școli NU are internet, iar peste 250.000 de copii nevoiași nu au nici tablete și nici computere, încă le așteaptă de stat. În continuare guvernul Orban nu a emis niciun ghid unitar, clar, simplu, coerent, ușor de înțeles și aplicat care să guverneze activitatea și procedurile tuturor școlilor din România în această perioadă de pandemie.
Este descalificantă fuga de răspundere a guvernului PNL care lasă strict în seama directorilor de școli și a autorităților locale să se descurce fiecare cum poate și cum îl duce capul pentru a asigura accesul la educație al copiilor, în acest an școlar, în condițiile pandemiei“, declară deputatul Adrian Todor.