Adrian Todor: „Fermierii sunt băgaţi în faliment de Guvernul Orban“

by Andreea Radu

Incompetenţa Guvernului PNL îi îngroapă pe fermieri. Măsura prin care a fost interzis exportul cerealelor, nu a fost însoţită de  comenzi ferme din partea statului, fapt care a determinat prăbuşirea preţului pe piaţa internă.

„Fermierii sunt băgaţi în faliment de guvernul Orban. Interdicția exportului fără comenzi ferme ale statului pentru producția internă provoacă pagube fermierilor români în favoarea… rușilor! Potrivit Reuters, prețul de export ale grâului rusesc a crescut în acestă săptămână cu 3 dolari pe tonă ca urmare a interzicerii exportului de către România. În România, situația este contrară. N-a trecut nici măcar o săptămână de la Ordonanța Militară nr. 8/10 aprilie 2020 și prețurile la cereale au scăzut deja cu circa 10-15%. Trebuie precizat că PNL a mai modificat odată Ordonanţa 8, în privinţa exporturilor, pretinzând că nu a avut datele exacte. Nu a făcut decât să se joace de-a alba-neagra cu fermierii, la fel cum a făcut cu bugetarii în privinţa şomajului tehnic.

PSD cere guvernului să protejeze efectiv fermierii, afectaţi de interdicţii dar şi de seceta persistentă şi să preia propunerile legislative pe care social democraţii le-au făcut pentru susţinerea agriculturii: modificarea ordonanţei 8, sau achiziţionarea produselor interzise la export, prin contracte ferme, de către stat; declararea stării de calamitate naturală, din cauza secetei; acordarea de vouchere pentru semințe, pesticide, îngrășăminte și motorină; linie de credit cu garanții de stat pentru fermieri; umplerea tuturor canalelor cu apă și suspendarea plății acesteia; accelerarea investițiilor pentru sistemele de irigații și anti-grindină“, susține deputatul PSD Arad Adrian Todor.

 

 

Facebook Comments