Adrian Todor: „Economia României se prăbușește ca un castel de nisip“

by Florian Popa

În curând vor fi 2 milioane de șomeri! Acesta este avertismentul specialiștilor, la o lună după instalarea stării de urgență și urmare a acțiunii haotice și inconsistente a guvernului liberal. O analiză independentă, profesională, realizată de Frames și Agenția de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA) confirmă evaluările PSD. Întârzierea guvernului Orban în a sprijini consistent și eficient economia, riscă să provoace o criză fără precedent.

„Politica pașilor mărunți, pas cu pas, anunțată de Guvernul Orban, generează deja temeri în ochii investitorilor, afectează credibilitatea economică a României. Guvernul Orban alocă cel mai mic sprijin pentru economie, ca pondere în PIB, din toată Europa. În România, planurile de combatere a crizei vizează doar 2% din PIB și acoperă doar perioada de stare de urgență,

În Ungaria, o țară care are o economie cu 40% mai mică decât cea a României, Guvernul alocă 30 de miliarde de euro (20% din PIB) pentru compensarea efectelor crizei, printre care și un fond strategic de 1,3 miliarde de euro pentru investiții în infrastructură.

Cehia a anunțat un plan de stimulare a economiei de 18% din PIB (50 mld.euro),

Polonia alocă 47 de miliarde de Euro (10% din PIB) pentru susținerea economiei, din care 30 mld. de zloți pentru investiții în infrastructură,

Bulgaria accelerează planurile pentru trecerea la euro.

Guvernul Orban  a promis și încă nu a plătit niciun leu din cei 10 mld. lei pentru șomajul tehnic și 15 mld. lei garanții pentru susținerea creditării IMM-urilor. În rest, după o adevărată bâlbâială privind plata taxelor, a oferit o bonificație pentru cei care își plătesc taxele la timp și a anunțat un proiect de tăiere a reducere a salariilor în sectorul public.

Potrivit experților, tăierea salariilor bugetarilor este, cel puțin așa cum se prezintă acum, doar o măsură de imagine, care însă va avea doar efecte negative. Prin tăierea salariilor bugetarilor – de fapt chiar și prin propagarea temei în spațiul public – se induce neîncredere, insecuritate, scăderea consumului cu efecte negative inclusive asupra zonei private din economie“, declară deputatul PSD Arad Adrian Todor.

Facebook Comments