ACTIUNI DE AMPLOARE ALE POLITISTILOR PENTRU COMBATEREA ACCIDENTELOR RUTIERE

by Cosmin Mihuta

Poliţiştii arădeni au desfăşurat în perioada 2-8 iunie a.c., o acţiune la nivelul judeţului, pentru prevenirea accidentelor rutiere, în special a celor produse ca urmare a conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Activităţile sunt incluse în Calendarul de Activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene ( T.I.S.P.O.L) şi s-au desfăşurat atât la nivel naţional cât şi pe teritoriul tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Cu această ocazie, au fost testaţi cu aparatul alcooltest peste 1.370 de conducători auto, fiind constatate 24 de infracţiuni, din care 12 au reprezentat conducerile de autovehicule pe drumurile publice sub influenţa alcoolului. Totodată, în urma acţiunii au fost reţinute şi 22 de permise pentru conducere sub influenţa alcoolului. În cadrul acţiunii participanţii la trafic au fost informaţi cu privire la riscurile pe care le implică consumul de alcool sau drogurile. Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, a celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice. Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimuli optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g./l. alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie

De asemenea, în acest sfârşit de săptămână, poliţiştii arădeni au desfăşurat o acţiune pentru combaterea excesului de viteză în cadrul căreia au fost folosite sisteme de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei. Pentru neregulile constatate, în urma acestei acţiuni, au fost aplicate peste 600 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 95.000 de lei. Dintre acestea, 260 au fost aplicate pentru depăşirea vitezei legale de deplasare, 340 pentru nefolosirea centurii de siguranţă, efectuarea de depăşiri neregulamentare, neacordare de prioritate pietonilor angajaţi în traversarea străzii, nerespectarea semnificaţiei semaforului electric şi alte abateri de la normele privind reglementarea circulaţiei pe drumurile publice.

Totodată, au fost reţinute 28 permise de conducere şi 22 certificate de înmatriculare, fiind constatate 10 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.
Facebook Comments