Accidente cauzate de consumul de alcool

by Cristian Dobre

Știri Arad.     În noaptea de 14/15 mai a.c., pe D.J. 792/B a avut loc un accident grav de circulație, pe fondul consumului de alcool.

Un tânăr de 25 de ani, din Bârsa, a solicitat la domiciliul său un echipaj al ambulanței, întrucât acuza dureri la un picior. Deoarece povestea acestuia nu era plauzibilă, au fost anunțați polițiștii, care au stabilit că în noaptea de 14 mai a.c., în jurul orei 23:55, tânărul a condus un moped pe D.J. 792/B, între localitățile Cuied și Bârsa. În momentul efectuării unui viraj pe o stradă lăturalnică a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, după care a căzut. Tânărul ar fi dus apoi mopedul în curtea locuinței.

În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o alcoolemie de 1,07 mg./l. alcool pur în aerul expirat. De asemenea, s-a constatat că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Tânărul, rănit grav, a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale și recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a petrecut accidentul.

Tot în seara zilei de 14 mai a.c., în jurul orei 22:30, un nădlăcan de 44 de ani a condus un autoturism pe D.N. 7, în afara localității Nădlac, și în apropierea unei stații PECO a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu bordura care delimitează stația de carburanți de drumul național.

În urma evenimentului rutier au rezultat exclusiv pagube materiale, iar testarea cu aparatul alcooltest a indicat o alcoolmie de 0,96 mg./l. alcool pur în aerul expirat.

Conform procedurii, conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

Stimaţi conducători auto, șofatul şi alcoolul sunt incompatibile!

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.

Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponențial.

Pentru evitarea evenimentelor rutiere datorate consumului de alcool, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad recomandă conducătorilor auto:

NU VĂ URCAŢI LA VOLAN DACĂ AŢI CONSUMAT BĂUTURI ALCOOLICE!

 

Facebook Comments