A trecut vremea păcălelilor! „Galben-albastrele” nu mai au voie să greșească în semifinala cu Constanța

by Sorin Haut

Surprinzător sau nu, vicecampioana en-titre a României la baschet feminin este mai aproape de eliminare decât de calificarea în finala actualei ediții din Liga Națională. FCC UAV Arad este condusă cu 1-0 la general în semifinala cu CSM CSU Constanța, revelația acestui sezon confirmând în prima partidă a seriei situația din sezonul regulat, când a terminat înaintea Aradului dar a avut și avantaj în directele cu echipa de pe Mureș. De aceea are și atuul terenului propriu într-un eventual meci decisiv, jucându-se după sistemul cel mai bun din trei jocuri. Doar că nu ne așteptam la acest scenariu și mai ales la o victorie atât de clară a Constanței în prima partidă (80-63), mai ales că formația de la malul mării este lipsită de experiență, aflându-se în prima semifinală din istoria clubului. Mai mult, Aradul dispune și de un lot teoretic mai bun, dar și un număr mai mare de jucătoare străine, aspecte altădată decisive în astfel de confruntări. Româncele CSM-ului fac însă o treabă foarte bună și până acum au surprins în disputele cu FCC UAV, tehniciana slovacă Tatiana Gallova fiind și ea pe plus în disputa de la distanță cu sârbul Bogdan Bulj. De asemenea, Constanța este mai echipă cum se spune, iar omogenitatea a făcut diferența până acum în fața unei formații arădene cu un traseu zbuciumat în acest sezon, ca urmare a numeroaselor schimbări în lot, noile achiziții neaducând până acum plusul scontat. De asemenea, majoritatea jucătoarelor de bază, bineînțeles străine, au rămas datoare în meciurile importante din actuala ediție a LNBF, iar per total echipa a rămas datoare până acum într-un campionat la fel de slab ca în anii trecuți, în care Sepsi nu are practic cu cine să joace.

Joi, de la ora 18:30, FCC UAV trebuie să câștige și să ducă seria în decisiv

„Galben-albastrele” au însă capacitatea să reintre în joc în această semifinală și să ducă seria în meciul decisiv, acolo unde orice este posibil, deși se va juca din nou la Constanța. Joi, 6 aprilie, de la ora 18:30 (intrare liberă la Sala Polivalentă), baschetbalistele din Arad trebuie să demonstreze că sunt echipă de finală, dar pentru asta au nevoie de o cu totul altă prestație decât în primul meci. Hadzovic și colegele sale trebuie să își ridice mult nivelul pentru a stopa entuziasmul și coeziunea unei echipe de pe litoral tot mai determinate să furnizeze surpriza și să facă pasul spre marea finală. Dzombeta, Podar, Hayes și Tobin sunt principalele pericole din tabăra adversă, jucătoare ce nu au reușit să fie stopate în primul act al semifinalei. Apărarea va fi cheia victoriei în meciul de mâine seară, dar cu siguranță e nevoie și de eficacitate în atac, acolo unde americanca Baptiste, mereu MVP pentru FCC UAV, așteaptă sprijin mai mare de la colegele de sub panou, Greene și Vîrjoghe, dar și de la aruncătoarele altădată de precizie ale Aradului, precum Akathiotou, Hadzovic, Pyka sau Bogicevic, ultimele două transferate în iarnă tocmai pentru a aduce acel plus de care echipa are nevoie în aceste momente decisive ale sezonului.

Apărarea va face diferența, dar așteptăm și eficacitate în atacul vicecampioanei

Chiar dacă are 1-0 în semifinală, Constanța nu se poate considera încă favorită, mai ales că joi va avea de înfruntat o sală plină și o echipă arădeană dornică de revanșă. Într-un ipotetic decisiv care ar urma să se joace duminică, 9 aprilie, înclinăm să credem că șansele vor fi 50-50%, așa că accederea în finală încă se joacă, cu condiția ca jucătoarele și staff-ul de la FCC UAV să înțeleagă că nervii și protestele la adresa arbitrajelor nu ajută cu nimic. Dacă echipa își face bine treaba, astfel de decizii nu vor mai conta. Cert este că vremea păcălelilor și a scuzelor a trecut și de acum nu mai e loc de greșeli. Să mai menționăm că echipa de la mare are patru ex-arădence în lot (Dzombeta, Manea, Ardelean și Vitulova) și propune cele mai multe jucătoare autohtone la națională, meritul conducerii de acolo fiind acela că a atras pe litoral românce bune, capabile să țină pe cât posibil piept stranierelor din campionatul nostru. Directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș, se așteaptă la o atmosferă frumoasă la Arad, având cuvinte de laudă la adresa suporterilor FCC UAV:

Adversara visează la prima finală! „Dacă nu vom reuși la Arad, o vom face acasă”

Este prima semifinală din istoria clubului, un proiect foarte frumos care iată că dă roade, multe jucătoare românce tinere, multă pasiune și muncă, iar dacă combini cele două nu ai cum să dai greș niciodată. Aradul este vicecampioana en-titre, o echipă de tradiție în baschetul feminin românesc și cu siguranță fanii de acolo sunt oameni care cunosc foarte bine fenomenul și știu cum să își încurajeze echipa. Chiar am un respect enorm și o spun cu fair-play că Aradul este un loc unde oricine și-ar dori să joace o semifinală de campionat. Ne așteaptă o deplasare lungă și grea, iar dacă nu vom reuși să închidem seria acolo, o vom face cu siguranța acasă, unde suporterii noștri ne vor da energia pentru a ne califica în marea finală!  Să mai spunem că disputele din sezonul regulat au fost la fel de echilibrate, cele două formații adjudecându-și pe rând meciurile de acasă: a fost 84-82 la Arad pentru FCC UAV, respectiv 76-68 la Constanța în favoarea celor de la CSM. În cealaltă semifinală a Ligii Naționale, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe are 1-0 cu Rapidul, după 80-62 în primul meci. A doua partidă este programată tot joi, 6 aprilie, dar de la ora 15.

 

 

Facebook Comments