A-nceput campania la Lipova! Un consilier județean se laudă cu proiecte de care e complet străin

by Cosmin Mihuta

ADR Vest a aprobat proiectul ,,Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Lipova”, în valoare de 4.538.518,54 lei, aflat pe lista de rezervă a Programului Operațional Regional (POR). Până aici, știrea e corectă, numai că politicul și-a băgat coada, iar cetățenii din Lipova au fost intoxicați cu tot felul de informații care nu au legătură cu realitatea.

Într-un comunicat de presă al PNL, consilierul județean Cristian Sălășan (zis Salată, din motive care ne scapă) își asumă practic proiectul, anunțând cetățenii că s-a obținut finanțarea și se vor face ample lucrări în Lipova, de parcă  ar avea vreo legătură cu acest subiect. Ba mai mult, îi ține isonul și președintele CJA, Iustin Cionca, din dorința probabil de a-l ridica pe Sălășan în sondaje peste nivelul piciorului boraștei, unde se află în prezent.

Consilierul județean Sălășan ne spune că „proiectul are două componente distincte: reabilitarea clădirii de pe strada Matei Corvin, pentru realizarea unei grădinițe cu program normal, respectiv modernizarea străzii «Ștefan cel Mare», o modernizare amplă, de la fundație, incluzând trotuarele, cât și sistem de canalizare pentru apa pluvială”. Nu știm pe unde a umblat consilierul Sălășan în ultima vreme, o fi fost ocupat cu plimbatul televizorului pe la Cuveșdia de nu a aflat că strada Ștefan cel Mare, despre care ne spune că va fi modernizată, este de fapt în lucru din noiembrie, printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Așa se întâmplă când vrei să te lauzi cu munca altuia, dar habar nu ai despre ce este vorba. Dar poate domnul consilier citește precizările primarului Mircea Jichici și află ce se întâmplă cu adevărat la Lipova. „În 2017, noi am făcut acest proiect și l-am depus la ADR Vest. Ca să fie eligibil pe Axa 13, trebuia să fie două componente: grădinița și o bucată de stradă, la o anumită valoare. Strada Ștefan cel Mare are trei componente: de la Biserica Catolică până la Matei Corvin, unde e grădinița pe colț, apoi de la grădiniță până la strada Mihai Viteazul, iar a treia de la Mihai Viteazul, până sus pe deal. Proiectul a fost declarat eligibil în 2019, dar nu au fost bani suficienți. Între timp, noi am depus un proiect pe PNDL și am obținut finanțare pentru reabilitarea a 8 străzi, inclusiv Ștefan cel Mare, pe care au început lucrările și a și fost asfaltată, pe tronsonul de care unii vorbesc că urmează să fie modernizat. Norocul nostru a fost că nu am făcut și trotuarele. Am avut o întâlnire cu directorul ADR Vest, Sorin Maxim, la Timișoara, și am convenit să scoatem modernizarea drumului, care s-a făcut deja, și vom introduce doar modernizarea trotuarelor. Am vorbit și la București, să scoatem trotuarele din proiectul pe PNDL și să le mutăm pe proiectul pe fonduri europene, să modificăm indicatorii tehnico-economici, scăzând valoarea acelor trotuare, fiind vorba de vreo 80 de metri pe fiecare parte din acea porțiune. Asta e realitatea privitoare la acest proiect. Restul, ce se laudă unii sau alții prin ziare, e treaba lor, dar eu vă spun că nu are legătură cu realitatea. Nu ne-a făcut nimeni vreun favor în obținerea acestor fonduri, este vorba strict de munca echipei din Primăria Lipova, a proiectanților, consultanților, care au făcut ca acest proiect să fie declarat eligibil și să primească în cele din urmă finanțarea“, spune primarul Mircea Jichici.

 

Iată câteva precizări oficiale, pe care le face Primăria Lipova cu privire la acest proiect, pe care unii au încercat să și-l asume ca fiind al lor:

Referitor la obiectivul de investitie: „REABILITARE CLADIRE EXISTENTA PENTRU REALIZAREA UNEI GRADINITE CU PROGRAM NORMAL – FAZA DTAC”, si in urma articolelor aparute in mediul online, acest proiect a fost evaluat de catre ADR VEST in anul 2019 si datorita bugetului limitat al axei prioritare 13 si a numarului foarte mare de proiecte depuse, a fost castigat de UAT LIPOVA in luna AUGUST al anului 2019 si trecut ca rezerva, urmand ulterior sa continue restul evaluarii acestuia si sa primeasca finantare daca exista o suplimentare de fonduri.
Proiectul este finantat prin programul Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Prioritatea de investiții 9b – Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale, Obiectiv Specific 13.1 Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România si este un proiectat finantat din fonduri europene.
Guvernul Romaniei nu finanteaza direct proiectele POR, el doar gestioneaza fondurile europene prin Ministerul Dezvoltarii, la care se adauga cota de cofinantare a administratiei publice locale.
Orasul Lipova investeste in nevoile comunitatii locale si este un partener de incredere cu ADR VEST, fiind un oras fruntas in accesarea de fonduri europene in judetul ARAD.
Ca incheiere mentionam ca prin suplimentarea bugetului Axei 13, se va finanta acest proiect in urma actualizarii unor sectiuni din cererea de finantare, nefiind dependenta aceasta finantare nici de autoritatile publice centrale (guvern), nici de cele locale (consiliu judetean)!“.

 

P.S. Imaginea de mai sus este din luna decembrie, când strada Ștefan cel Mare a fost asfaltată. Consilierul Sălășan n-a aflat nici după două luni de această lucrare.

Facebook Comments