A murit actrița Nichelle Nichols, celebră pentru rolul din „Star Trek

by Florian Popa

Actriţa americană Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul său din seria originală Star Trek, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică la vârsta de 89 de ani, a anunţat duminică familia ei într-un comunicat, conform digi24.ro.
„Azi noapte, mama mea Nichelle Nichols a murit din cauze naturale. Ea a fost un model pentru noi toţi”, a declarat fiul ei Kyle pe site-ul oficial al actriţei, uhura.com.
Un purtător de cuvânt al familiei a precizat că actriţa a murit în Silver City, statul New Mexico, unde locuia cu fiul ei, scrie Agerpres.
Fostă dansatoare şi cântăreaţă, Nichelle Nichols a interpretat în seria originală Star Trek din anii 1960 rolul locotenentului Nyota Uhura, un ofiţer cu origini africane şi fluent în swahili, devenind rapid o figură emblematică a drepturilor civile.
Rolul ei de femeie de culoare într-o poziţie importantă i-a stârnit admiraţia lui Martin Luther King, asasinat în 1968, care i-a cerut să nu părăsească „Star Trek”, aşa cum ea intenţiona, spunându-i că este singurul serial pe care le-a permis copiilor săi să-l urmărească, a mărturist actriţa.
În 1968, William Shatner, care l-a interpretat pe celebrul căpitan Kirk în serial, şi Nichelle Nichols au devenit protagoniştii primului sărut între o persoană albă şi una de culoare la televiziunea americană.
În anii 1970, Nichelle Nichols a realizat un videoclip pentru a ajuta NASA să recruteze astronauţi, în special femei şi minorităţi.
Născută pe 28 decembrie 1932 la Chicago, Grace Dell Nichols şi-a început cariera la vârsta de 14 ani ca dansatoare şi cântăreaţă alături de orchestra lui Duke Ellington.
Cunoscută mai ales pentru rolul ei din primul serial Star Trek, ea a dansat, de asemenea, cu Sammy Davis Jr. în „Porgy and Bess”, a jucat în alte seriale de televiziune şi a înregistrat două albume.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate