A ÎNCEPUT CAMPANIA ELECTORALĂ PENTRU ALEGERILE LOCALE

by Cosmin Mihuta

Toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public trebuie îndepărtate până joi la ora 00.00, momentul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, a anunţat joi vicepreşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, potrivit agerpres.ro.
„Interesul nostru, ca AEP, este ca toţi competitorii electorali aflaţi în momentul de faţă în competiţia pentru alegerile locale să ştie că în această noapte trebuie să dispară toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public la această oră. Începând cu ora 00,00, toate aceste materiale pe care le vedeţi în spaţiul public sunt interzise, permise fiind doar afişele electorale cu dimensiunile stabilite de lege”, a spus Constantin Mituleţu-Buică.
El a adăugat că amenzile, în prima fază, sunt aplicate de poliţia locală şi jandarmerie şi sunt cuprinse între 600 şi 1.000 de lei.
De asemenea, AEP poate aplica amenzi în baza legii finanţării campaniilor electorale, pe baza sesizărilor şi autosesizărilor, sancţiuni care pleacă de la 15.000 de lei şi pot ajunge până la 50.000 de lei.
Mituleţu-Buică a menţionat că orice persoană poate face sesizări, iar poliţia şi jandarmeria confiscă aceste bunuri.
Potrivit Ghidului finanţării campaniei electorale, singurele materiale de propagandă electorală permise sunt:

– afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;

– afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;

– materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

– publicitate în presa scrisă; materiale de propagandă electorală online;

– broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise următoarele forme de publicitate electorală:

– bannere

– mesh-uri

– panouri publicitare mobile

– steaguri publicitare

– ecrane publicitare

– panouri publicitare fixe sau mobile

– publicitate luminoasă

– publicitate pe vehicule

– vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie

– vehiculele care difuzează materiale audio

– spectacole

– serbări

– focuri de artificii

Deasemenea, candidaţilor le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, şepcilor, a căciulilor, fularelor, sacoşelor, pungilor, umbrelelor, a găleţilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemenea.

Data de 6 mai este și ultima zi în care se pot deschide conturile bancare pentru campania electorală, operațiune ce poate fi realizată numai în condițiile înregistrării prealabile la AEP a mandatarilor financiari.

Ziua de 4 iunie, ora 07.00, când se încheie campania electorală, este data limită pentru primirea contribuțiilor electorale și angajarea cheltuielilor electorale.

Data limită pentru depunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale este 21 iunie, iar 6 iulie data limită pentru plata cheltuielilor electorale și pentru depunerea cererilor de rambursare.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments