A început campania electorală, au apărut și primele minciuni de la PNL Arad

by Cosmin Mihuta

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început, neoficial, de câteva săptămâni. Primii care au furat startul, ca de obicei, sunt cei de la PNL Arad, care la început au promis marea cu sarea, investiții de sute de milioane de euro, pe care n-au reușit să le facă în ultimii 15 ani, dar se apucă acum serios de ele, ca mai apoi să treacă la clasica dezinformare, denumită popular minciună.

Vârf de lance este, așa cum era de așteptat, șeful liberalilor arădeni, Gheorghe Falcă, cel care și-a dorit cu ardoare un post în Parlamentul European, dar nu este pe un loc eligibil. Cu toate acestea, Falcă, ambițios cum îl știm, se pregătește de război. Și cum poți să începi mai bine războiul, decât cu o dezinformare. Într-o postare sponsorizată, pe pagina sa de Facebook, primarul ne anunță că „Începem lupta pentru reprezentarea României şi a Aradului la nivel european! Cele mai multe şi ambițioase proiecte ale municipiului se realizează din bani europeni, Aradul neavând niciun sprijin de la Guvern! “.

Cum Aradul este printre ultimele municipii din țară la capitolul atragerii de fonduri europene, să vorbești de proiecte finanțate de UE la Arad e ca și cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului. Mai apoi, primarul Falcă spune că Guvernul României nu sprijină cu nimic Aradul. Haideți să vedem dacă are dreptate.

În primul rând, să luăm bazinul de polo, cea mai recentă investiție realizată de Guvernul României în municipiul Arad, prin Compania Națională de Investiții. Nu mai departe de acum patru zile, Gheorghe Falcă a semnat protocolul cu Ministerul Dezvoltării prin care Primăria Arad a primit clădirea. Din comunicatul Primăriei Arad aflăm că „valoarea totală a investiției s-a ridicat la 23.140.051 de lei, din care 30% (6,7 milioane de lei) a reprezentat contribuția municipalității arădene, care în plus a pus la dispoziție terenul și a realizat toate utilitățile“. Așadar, restul de 16,5 milioane de lei au fost asigurat de Guvernul României.

O altă investiție în curs de derulare este reabilitarea Colegiului Economic Arad, șantier pe care Gheorghe Falcă l-a vizitat, electoral, chiar zilele trecute. Ia uitați ce scrie în comunicatul oficial al Primăriei Arad: „Vorbim despre o investiţie totală de 18.3 milioane lei, finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi o contribuţie din bugetul local de peste 707.000 lei“. Așadar, din 18.3 milioane de lei, 17.6 milioane vin de la Guvernul României, prin PNDL, iar 707.000 lei e contribuția primăriei conduse de Gheorghe Falcă.

Mergem mai departe. Anul trecut au fost reabilitate în municipiul Arad 27 de străzi, printr-o investiție în valoare de peste 24 de milioane de lei, a Guvernului României, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Cităm din comunicatul Primăriei Arad, din 20 iulie 2018: „ Şi proiectul “Reabilitare străzi în Municipiul Arad”, finanțat prin Programului Național de Dezvoltare Locală de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se apropie cu paşi repezi de final. Investiția menționată a cuprins un număr de 27 de străzi, perioada de execuție a acestor lucrări de reabilitare fiind de 3 ani, respectiv 2015-2018“.

Să trecem mai departe la reabilitarea Colegiului Elena Ghiba Birta Arad, care se realizează tot cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Citiți ce spune comunicatul Primăriei Arad din 20 iulie 2017: „Nu mai puțin de 6 proiecte ale Primăriei Municipiului Arad au obținut finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În acest fel, municipalitatea arădeană își va putea continua investițiile în învățământ, asigurând elevilor condiții optime de studiu. Peste 14.300.000 lei vor fi folosite pentru reabilitarea clădirii Colegiului Național Elena Ghiba Birta, iar alte mai bine de 17.530.000 lei pentru reabilitarea Colegiului Economic Arad. Și clădirea Grădiniței PP 8 din municipiu necesită reabilitare termică, costurile fiind estimate la aproximativ 626.000 lei. Alte trei proiecte”câștigătoare” sunt: Reabilitare termică clădiri Școala Gimnazială Aron Cotruș (1.215.758 lei), Reabilitare termică clădiri Școala Gimnazială Ilarion Felea (1.446.906  lei) și Reabilitare termică clădiri Școala Gimnazială Iosif Moldovan (592.043 lei).“

Dacă ne referim la municipiu, putem reaminti și cele două pasaje de pe centură, finanțate de Ministerul Transporturilor, unul fiind finalizat (cel de la CET), iar al doilea este în construcție (cel din Micălaca), dar și Gara CFR, reabilitată tot de Ministerul Transporturilor, cu fonduri europene. Apoi, CJA a obținut prin PNDL reabilitarea Secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, un proiect în valoare de 12.454.003 lei. Iar dacă e să ne raportăm la nivel de județ, prin PNLD II, sunt finanțate de către Guvernul României proiecte în valoare de 624 de milioane de lei, în aproape toate comune și orașele arădene.

Sunt doar câteva exemple care ne arată că celebrul Pinocchio are mulți urmași la Arad, cei mai mulți prin filiala PNL. Și campania nici n-a început oficial.

 

 

 

Facebook Comments