A fost detectată prima gaură în stratul de ozon deasupra Polului Nord

by Cristian Dobre

Un cercetător german a anunţat că a detectat prima gaură în stratul de ozon de deasupra Polului Nord, transmite miercuri DPA, citat de Agerpres.

În ultimele două săptămâni, grosimea stratului de ozon de deasupra Arcticii a coborât sub valoarea grosimii ce defineşte o gaură la polul opus, deasupra Antarcticii, conform lui Markus Rex, şeful Departamentului pentru fizică atmosferică de la Institutul German Alfred-Wegner.

„În zonele în care grosimea stratului de ozon era maximă, pierderea este de aproximativ 90%”, conform lui Rex. Aceste zone se întind pe o arie de trei ori mai mare decât cea a Groenlandei. În total, o arie de 20 de milioane de kilometri pătraţi (de 10 ori suprafaţa Groenlandei) a fost afectată în mai mare sau mai mică măsură.

Conform lui Markus Rex, acest lucru este cauzat de un vortex polar deosebit de puternic ce s-a produs în această iarnă şi de temperaturile neobişnuit de scăzute din stratosferă, stratul atmosferic care conţine şi stratul de ozon.

„În prezent, aceste mase de aer se află încă deasupra zonei centrale a Arcticii, motiv pentru care europenii nu trebuie să-şi facă griji că ar putea suferi de arsuri solare mai devreme decât de obicei”, susţine Rex, care a mai precizat că există şi posibilitatea ca aceste mase de aer să fie dislocate şi să înceapă să se deplaseze spre Europa în cursul lunii aprilie.

Gaura de ozon de deasupra Antarcticii, a cărei descoperire în 1985 a dus la aprobarea Protocolului de la Montreal privind interzicerea treptată a produselor ce foloseau clorofluorocarburi (CFC), este în curs de închidere completă. În 2019, această gaură din stratul de ozon a înregistrat cea mai mică întindere din ultimii 30 de ani.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments