Uganda consideră „nepotrivită” rezoluția Parlamentului European privind megaproiectul TotalEnergies

by Andreea Radu

Parlamentul European a declarat că este „extrem de îngrijorat de încălcările drepturilor omului” comise în contextul construcției unei conducte de petrol de peste 1.400 km, potrivit Le Monde, citat de Rador.
Ministrul ugandez al Energiei a calificat marți, 4 octombrie, drept „nepotrivită”, o rezoluție a Parlamentului European împotriva unui megaproiect de exploatare a petrolului planificat împreună cu grupul francez TotalEnergies, instituția europeană care vorbeşte despre „încălcări ale drepturilor omului” ale oponenților.
În luna februarie, TotalEnergies a anunțat un acord de investiții de 10 miliarde de dolari cu Uganda, Tanzania și gigantul petrolier chinez Cnooc pentru un megaproiect petrolier care include construirea unei conducte de petrol de peste 1.400 km care să lege câmpurile lacului Albert, din vestul Ugandei, de coasta Tanzaniei.
Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, Parlamentul European a declarat că este „extrem de îngrijorat de încălcările drepturilor omului” comise în aceste două țări, invocând „arestări, acte de intimidare și hărțuire judiciară împotriva apărătorilor drepturilor omului și a organizațiilor neguvernamentale”.
Intervenția Parlamentului European este „deplasată”, a declarat pentru AFP Ruth Nankabirwa, ministrul ugandez al Energiei, pe marginea Summitului Green Energy Africa de la Cape Town, Africa de Sud, spunând că autoritățile din Kampala au fost luate „prin surprindere”.
„Toți suntem parteneri în lupta împotriva schimbărilor climatice. Dacă nu ne vedem parteneri, nu vom câștiga acest război”, a adăugat doamna Nankabirwa. Africa este continentul care emite cele mai puține gaze cu efect de seră, cu doar 3% din emisiile globale.
Pe 16 septembrie, președintele Ugandei Yoweri Museveni a indicat că proiectul „va continua așa cum este stipulat în contractul pe care îl avem cu TotalEnergies și Cnooc”.
Sub apă și pe malul lacului Albert, o barieră naturală de 160 km care separă Uganda de Republica Democratică Congo (RDC), se află echivalentul a 6,5 miliarde de barili de țiței, din care aproximativ 1,4 miliarde recuperabili în stadiul actual al descoperirilor.

Facebook Comments