Cum ne monitorizăm corect greutatea

by Dana B.

Cantarul este foarte util in orice dieta, dar pentru ca cei mai multi dintre noi nu stiu sa-l foloseasca, ne poate pune bete in roate.

Traim intr-o societate in care asteptam rezultate uimitoare si imediate, astfel ca ajungem sa ne cantarim obsesiv, chiar si de 2-3 ori pe zi. Nu zic ca nu ar fi util cantarul. El ne ajuta sa tinem o evidenta a kilogramelor date jos si de asemenea, sa ne facem o idee despre cum lucreaza metabolismul nostru. Putem face o presupunere cam cat putem slabi intr-o perioada data. Din pacate, cei care aleg sa se cantareasca des sunt demotivati cand vor vedea ca rezultatele nu sunt pe placul lor si abandoneaza orice dieta. Acesta este si motivul pentru care multe persoane ajung sa nu mai slabeasca. Nici macar in perioada de mentinere nu se recomanda o cantarire excesiva, intrucat putem capata o obsesie de care cu greu vom mai scapa.

Cantarul poate fi considerat si prieten, dar si dusman daca ne lasam dusi de val. Un alt aspect de luat in seama este si faptul ca multi nici nu stiu sa se cantareasca corect si astfel pot fi dusi in eroare. Cert este ca nu ne putem cantari incaltati, imbracati pana in gat si nici dupa ce am luat o masa copioasa. Cantarul oricum va arata o “realitate” care nu exista si este foarte usor sa ne descurajam si sa intram in depresie. Putem cadea in alta extrema si anume sa mancam mai mult decat de obicei doar din simpla frustrare ca nu arata ce trebuie cantarul. In randurile urmatoare vei invata tot ce trebuie sa stii despre cantarit!

Cand devine dusman cantarul?
Multe greseli facem cand vine vorba de cantar. Iata niste exemple:
Pozitionam gresit cantarul in casa pe o suprafata denivelata sau putin abrupta si este foarte posibil sa nu arate cifrele care trebuie si  uite asa ne duce in eroare.

Ne cantarim zilnic chiar de cateva ori in speranta ca poate am slabit peste noapte, dar organismul nu functioneaza asa cum vrem noi, pentru ca altfel toti am slabi in 2 zile 10 kilograme. De aici si pana a renunta la dieta crezand ca nu functioneaza nu mai este decat un pas.

Ne cantarim dupa mese copioase sau dupa ce am consumat multe lichide. Acestea vor fi contabilizate de catre cantar si vom avea impresia ca nu am slabit deloc si ca dimpotriva, ne-am ingrasat 1-2 kilograme. Multe persoane nu stiu, dar este perfect normal ca greutatea sa difere de la o zi la alta sau de la un moment al zilei la altul cu cate 1-2 kilograme. Atunci cand ni se pare ca am slabit inexplicabil este semn clar ca nu ne-am hidratat corespunzator, iar acest lucru este periculos pentru organism.

Cine capata o obsesie pentru cantarit va fi tentat sa se cantareasca cu orice cantar care ii iese in cale, iar fiecare poate arata mereu o alta greutate. Este cel mai usor sa fii dus in eroare, pentru ca se poate nimeri un cantar nefunctional.

Cum trebuie sa ne cantarim corect?

In principiu nu exista reguli ce nu pot fi respectate. Trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  1. Nu te mai cantari asa des si stabileste-ti o zi pe saptamana, dimineata, in care sa te cantaresti. Ai grija sa nu bei cafea sau apa si nici sa nu mananci. De ce dimineata? Pentru ca nu apucam sa mancam sau sa bem apa si este greutatea reala fara a interveni diversi factori.
  2.  Gaseste un loc in casa special pentru cantar ca sa nu fie mutat prea des. Daca este pozitionat unde trebuie iti va arata mereu greutatea corecta.
  3.  Cantareste-te doar in lenjerie si fara papuci de casa ca sa nu ai nici cea mai mica eroare.
  4.  Nu te mai gandi obsesiv la numarul de kilograme pe care vrei sa le pierzi, pentru ca slabirea este un proces care necesita rabdare si multa ambitie si nu ai cum sa vezi rezultate peste noapte.
  5.  Alege un cantar de calitate chiar daca costa putin mai mult decat unul obisnuit.
  6.  Noteaza-ti mereu numarul de kilograme de la o saptamana la alta ca sa poti tine o evidenta. Asa stii exact cum lucreaza metabolismul tau.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments