Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean Arad vă invită marţi, 4 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, unde va avea loc Concertul Cameral Joseph Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce. Concertul va fi susţinut de Orchestra de cameră a Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta dirijorului Dan – Marin Crişan, prezentator preotul Sorin Seviciu.
Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) este o lucrare orchestrală compusă în 1783 la ordinul biroului bisericii Santa Cueva de Cadiz din Spania, pentru slujba din Vinerea Mare. Preotul trebuia să citeze ultimele cuvinte a lui Hristos, ce urmau să fie acompaniate muzical. Lucrarea, publicată în 1787, a fost un mare succes în timpul vieţii lui Haydn şi a fost interpretată la Paris, Berlin şi Viena. Însuşi compozitorul, în prefaţa lucrării a spus că „pereţii, geamurile, şi coloanele bisericii în care s-a cântat au fost acoperite cu o pânză neagră, şi doar un singur candelabru care atârna în centrul tavanului întrerupea solemn întunericul”
Haydn a descris această lucrare ca fiind „muzică pur instrumentală, împărţită în şapte sonate, fiecare sonată urmând să dureze şapte sau opt minute, împreună cu o Introducere şi cu Terremoto sau Cutremurul. Aceste Sonate sunt compuse pe, şi sunt specifice, ultimelor cuvinte pe care Mântuitorul le-a rostit pe cruce…Fiecare Sonată, sau mai degrabă fiecare prelucrare a textului, este exprimată în exclusivitate prin muzică instrumentală în asemenea fel încât creează o impresie atât de profundă încât şi cel mai neexperimentat ascultător este impresionat”.
Georg August von Griesinger, prietenul şi autorul biografiei Joseph Haydn, a scris că „Haydn deseori afirma că această lucrare a fost una dintre cele mai de succes ale sale”. A fost interpretată de numeroase orchestre, şi primită de către public în mod favorabil. Haydn a mai realizat Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce în aranjament pentru cvartet de coarde şi pentru pian.
Program
Introducere
Sonata I -„Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt” ( Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac)
Sonata II – „Hodie mecum eris in paradiso” (Astăziveificu Mine în rai)
Sonata III – „Mulier, ecce filius tuus” (Femeie, iatăfiultău!)
Sonata IV -„Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me” (Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru cem-aipărăsit?)
Sonata V – „Sitio” (Mi-e sete)
Sonata VI – „Consummatum est” (Săvârşitu-s-a)
Sonata VII -„In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum” (Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul meu)
„Il terremoto” (Cutremurul)