ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: PREZENTA LA ORA 16,00, IN ARAD, A FOST DE 30,74 LA SUTA

by Florian Popa

UPDATE 19.30: Prezenţa la vot, la nivel naţional, la scrutinul de duminică, era, la ora 19.00, de 47,46%, sub prezenţa de la primul tur al alegerilor din 2009.

 

UPDATE 17:55: La Ineu, din informaţiile noastre, câţiva membri ai ACL au fost reţinuţi pentru mită electorală.

 

UPDATE 17:50: Incident electoral grav la secţia care deserveşte Spitalul Judeţean: deşi s-au depus aproximativ 270 de cereri pentru urna mobilă, ele nu au ajuns la autorităţile în drept. Directoarea susţinută politic de PDL este ce care a împiedicat oamenii să îşi exercite dreptul constituţional. Încă o dată, se dovedeşte că echipa condusă de Gheorghe Falcă acţionează contrar spiritului democratic şi demagogic: pe de o parte inventează incidente inexistente, pe de altă parte produce incidente grave şi împiedică cetăţenii să voteze.

 

UPDATE 17:30: Până la ora 16,00, la nivelul județului Arad prezența a fost de 30,74 la sută, din nou printre cele mai scăzute din țară.

 

UPDATE 17:00: Arădenii primesc sms-uri semnate de Gheorghe Falcă, prin care se face ilegal campanie electorală în ziua votului.

 

UPDATE 16:50: PDL Arad minte cu neruşinare în legătură cu incidentul de la secţia 72 din municipiul Arad, susțin reprezentanții PSD. Un membru al PDL, Petru Roşu, fost consilier municipal PDL şi, din câte ştim, angajat al cabinetului parlamentar Claudia Boghicevici, nu a dorit iniţial să părăsească secţia de votare iar ulterior s-a postat în uşa secţiei. Reprezentanţii PSD au solicitat sprijinul Poliţiei pentru ca pedelistul să nu perturbe buna funcţionare a alegerilor.

 

UPDATE 16:40: Alianța Creștin Liberală Arad condamnă vehement gesturile agenților de Poliție care, „la comanda Prefecturii și a conducerii PSD, săvârșesc grave abuzuri împotriva cetățenilor.

Astfel, în jurul orei 15:00, ca urmare a unei sesizări făcute de către președintele Secției de Votare nr. 72 din Arad, fost membru PSD, comisarul-șef Eugen Dula și alți doi agenți ai Secției de Poliție nr. 1 Arad au agresat un cetățean chiar în incinta secției de votare.

Deși cetățeanul agresat nu a săvârșit vreo fărădelege, agenții au executat comanda Prefectului Județului Arad și l-au agresat, încercând astfel să-l intimideze. Cetățeanul susține că a fost lovit cu pumnul chiar de către comisarul-șef Dula, după care a fost dus de polițiști la Secția 1 de Poliție Arad pentru a fi anchetat“.

UPDATE 16:20: Peste 6 milioane de români au fost la vot până la ora 16.00, reprezentând 34,1% din total.

 

UPDATE 15:00: La Șeitin, conform unor surse din IPJ Arad, polițistul din localitate și-a depășit atribuțiile încercând să împiedice trimiterea urnei mobile către cetățenii care au solicitat-o, încălcând dispozițiile Biroului Electoral Județean. Cazul a ajuns până la nivel de IGP, intervenția superiorilor făcând ca la Șeitin să fie respectată legea. Probabil, după încheierea alegerilor, conducerea IPJ Arad va lua măsuri față de implicarea unui angajat al instituției în disputa electorală.

 

UPDATE 14:50: Alianța Creștin Liberală Arad atrage atenția asupra faptului că, în comuna Șeitin, la Secția de Votare nr. 367, se încearcă fraudarea alegerilor prin intermediul urnei speciale. Astfel, președintele respectivei secții de votare a dispus folosirea urnei speciale, deși cererile personale depuse în acest sens nu aveau atașate și actele medicale individuale care să ateste faptul că sunt netransportabile, așa cum prevede legea.

Președintele secției în cauză a încălcat prevederile legale, trimițând o echipă formată din doi membri ai Biroului Electoral al Secției de Votare nr. 367, în condițiile în care Biroul Electoral Central reglementează, printr-un comunicat de presă emis astăzi, că cererile pentru urna specială trebuie să respecte Legea 370/2004, în care se stipulează că cererile trebuie să aibă atașate și actul medical individual care să ateste faptul că sunt netrasportabili.

UPDATE 14:30: Prezența la vot pe țară la alegerile prezidențiale a fost, duminică, până la ora 13,00, de 20,78%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban prezența la urne a fost de 21,14% și în rural de 20,28%, iar în București 20,78%. În județul Arad, prezența este de 17,44 la sută, din nou printre cele mai slabe din țară.

UPDATE 11:30: Prezența la vot pe țară la alegerile prezidențiale a fost, duminică, până la ora 10,00, de 6,55%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC). La nivelul judeţului Arad, prezenţa a fost de 6,08 la suta, printre cele mai slabe din ţară.

 

UPDATE 10:33 – Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a votat, duminică, la o secţie de votare din Bucureşti, pe liste suplimentare, împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, el precizând, după vot, că după atâta război şi distrugere este timpul pentru reconstrucţie.

 

UPDATE 10:00 – Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a votat, duminică dimineaţă, la Sibiu, alături de soţia sa, a cărei zi de naştere este, el spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru ”o România normală, pentru România lucrului bine făcut”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

UPDATE 09:45- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a votat, duminică dimineaţă, la Craiova, spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru un ”preşedinte mediator, care să îi unească pe români”.

 

UPDATE 09:30- Candidatul la Preşedinţie al PMP, Elena Udrea, a votat, duminică, la ora 09:00, la Liceul „Mihai Eminescu”, declarând că votează pentru o Românie frumoasă şi cu încredere că o femeie poate să facă cel puţin la fel de multe lucruri bune precum un bărbat pentru ţara ei.

 

UPDATE 09:00- Un număr de 527 de români au împlinit 18 ani duminică, în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale, şi pot vota, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

 

Pe de altă parte, serviciile de evidenţa persoanelor au eliberat, sâmbătă, aproape 16.700 de cărţi de identitate, a mai spus Dajbog, care a precizat că astfel de documente se eliberează şi duminică, până la ora 21.00.

Secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au deschis, duminică, la ora 07.00. Potrivit MAI, toate secţiile au fost deschise la timp. Peste 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea preşedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursă.

Facebook Comments