9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

by Cristian Dobre

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej de a conştientiza impactul negativ al acestui fenomen asupra cetăţenilor şi a societăţii.

Corupţia, fie că se manifestă sub forma unor acte sistematizate şi profund elaborate, fie a unor acte produse spontan, fără nicio pregătire prealabilă, rămâne acelaşi fenomen cu implicaţii grave, care afectează încrederea societăţii în instituţiile publice, reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice.

Direcţia Generală Anticorupţie îşi reafirmă angajamentul de a-şi îndeplini misiunea de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, încredinţată prin actele normative ce-i reglementează activitatea. Astfel, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DGA au competenţa să efectueze, în condiţiile prevăzute de lege, activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent privind infracţiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de personalul Ministerului Afacerilor Interne.

De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar public în fapte de corupţie.

Având în vedere semnificaţia şi importanţa acestei zile, Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad, structura teritorială a D.G.A., în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea a organizat o activitate având drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie și promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I.

Astfel, în cursul zilei de 9 decembrie a.c. ofiţerii Serviciului Județean Anticorupție Arad cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, au distribuit materiale cu mesaj anticorupţie cetăţenilor aflaţi în tranzit prin punctele de trecere a frontierei Nădlac și Nădlac I.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora existența sistemului Call Center Anticorupţie – 0800.806.806, linie telefonică ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0257/207.132, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad, precum şi la adresa de e-mail: arad.dga@mai.gov.ro.

 

 

Facebook Comments