9 AUGUST, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POPOARELOR INDIGENE

by Dana B.

Ziua internațională a popoarelor indigene este sărbătorită în fiecare an la 9 august, cu scopul de a rezolva problemele cu care se confruntă popoarele indigene în domenii precum drepturile omului, mediu, dezvoltare, educație și sănătate.

În fiecare an, la 9 august, Ziua internațională a popoarelor indigene este comemorată peste tot în lume prin diverse evenimente speciale. În 2016, Ziua are ca temă ”Popoarele indigene și educația”, iar principalul eveniment are loc la sediul ONU, în Camera ECOSOC. S-a optat pentru această temă, în contextul în care popoarele indigene se confruntă în continuare cu probleme în privința exercitării dreptului la educație, cu respectarea deplină a diversității lor culturale. Evenimentul va fi transmis live pe site-ul webtv.un.org. Tot în cadrul evenimentelor care vor avea loc în 2016, va fi discutată și publicația ”State of the World’s Indigenous Peoples, Volume III”, potrivit site-ului un.org.

Prima Conferință mondială dedicată popoarelor indigene a avut loc în perioada 22-23 septembrie 2014, cu scopul de a face cunoscute perspectivele și cele mai bune metode pentru respectarea drepturilor popoarelor indigene, inclusiv pentru continuarea obiectivelor Declarației Națiunilor Unite privind drepturile popoarelor indigene.

Prin Rezoluția nr. 49/214 din 23 decembrie 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât ca Ziua internațională a popoarelor indigene să fie sărbătorită în fiecare an, la 9 august. Această dată marchează ziua primei reuniuni, organizată în 1982, a Grupului de lucru al ONU pentru populațiile băștinașe al Subcomisiei pentru promovarea și protejarea drepturilor omului.

În 1993, Adunarea Generală a ONU a proclamat Deceniul internațional al popoarelor indigene, începând cu 10 decembrie 1994. Scopul marcării primului deceniu a fost consolidarea cooperării internaționale în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă popoarele indigene în domenii precum: drepturile omului, mediu, dezvoltare, educație și sănătate.

În 2004, Adunarea Generală a declarat ce-al de-al doilea Deceniu internațional al popoarelor indigene, numindu-l „Un deceniu de acțiune și demnitate”, decizând de asemenea, continuarea sărbătoririi Zilei internaționale a popoarelor indigene în fiecare an al celui ce-al de-al doilea Deceniu, la New York, Geneva și alte sedii ale Națiunilor Unite. Adunarea Generală a cerut secretarului general să sprijine sărbătorirea zilei cu ajutorul resurselor existente și să încurajeze guvernele să o marcheze și la nivel național.

Se estimează că pe Pământ trăiesc aproximativ 400 de milioane de persoane (6% din populația globului) aparținând diferitelor popoare indigene răspândite în toate colțurile lumii, în 70 de țări, precizează un.org.

Popoarele indigene sunt definite ca acele grupuri de oameni care sunt urmașii primilor locuitori ai unor regiuni și care își transmit obiceiurile din generație în generație, trăind în cele mai multe cazuri în sărăcie, după propria organizare socială.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, membrii popoarelor indigene cunosc cea mai mare rată a mortalității infantile și cea mai scurtă medie de viață. Popoarele indigene au fost cele care au supraviețuit colonizărilor, industrializării și dezastrelor naturale, reprezentând una dintre puținele legături cu trecutul, din punct de vedere social, economic și nu în ultimul rând cultural. Multe dintre ele au dispărut încet-încet și altele sunt pe cale de dispariție, la fel ca și limbile pe care le vorbesc.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments