8 mai – Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

by Dana B.

Începând cu anul 2015, la data de 8 mai este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, având drept scop promovarea egalității de șanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale.

Cu această ocazie, autoritățile administrației publice locale pot organiza manifestări și acțiuni specifice, pentru a atrage atenția asupra discriminării și a efectelor acesteia asupra femeilor și bărbaților, iar Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ, inițiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi „pentru” și trei abțineri. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

Senatorul UDMR Rozalia Biro, președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senat, inițiatorul acestui proiect legislativ, a declarat, la 13 martie 2015, la Oradea, că a ales această dată pentru că pe 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi legea 202 a egalității de șanse”. De asemenea, senatorul UDMR a susținut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbește de egalitate între femei și bărbați. Ei au trecut de etapa egalității de șanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalității de șanse între femei și bărbați”. Ea a făcut referire și la recenta rezoluție a Parlamentului European, „Egalitatea între femei și bărbați în cadrul strategiei Europa 2020″, care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferență de salarizare de 17% între femei și bărbați, iar violența în familie și relele tratamente sunt în continuă creștere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaților, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.

În anul 2016, Ziua egalității de șanse între femei și bărbați a fost celebrată de către Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), pe parcursul unei întregi săptămâni. ”Săptămâna egalității de șanse” a avut loc la București, între 4-11 mai 2016, perioadă în care au fost organizate dezbateri, conferințe și proiecții de film tematice, ce au abordat subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenței de venituri între femei și bărbați, egalitatea de șanse la locul de muncă, violența domestică și împotriva femeii.

De asemenea, la 18 iunie 2016, Agenția Națională pentru Egalitatea de șanse între Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu OMV Petrom și cu sprijinul Federației Române „Sportul pentru toți”, a organizat, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) din București, „Crosul egalității de șanse”, evenimentul înscriindu-se în seria acțiunilor organizate în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul campaniei HeForShe, inițiată de către UN Women și care are drept scop implicarea bărbaților în susținerea acțiunilor care promovează egalitatea de gen, combaterea violenței împotriva femeilor și a stereotipurilor privind competențele femeilor. „Crosul egalității de șanse” a fost susținut de mari sportivi ai României, artiști și persoane publice, precum: Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana-Maria Brânză, Corina Chiriac, Florin Bratu, Vlad Munteanu, Bogdan Voina, Robert Tase, Corina Dănilă, Cristina Flutur, Gabriela Vâjială, Ovidiu Burcă, Sebastian Vrînceanu, Iulian Tănase, Mariana Pachis și mulți alții, care au transmis mesaje publice pentru promovarea egalității de șanse în România.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments