8 mai – Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi

by Cristian Dobre

La data de 8 mai, este marcată, în România, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Potrivit Legii 23/2015 privind instituirea acestei zile, ce are ca scop promovarea egalităţii de şanse între sexe ca parte integrantă a politicii sociale, cu această ocazie, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni specifice, pentru a atrage atenţia asupra discriminării şi a efectelor acesteia asupra femeilor şi bărbaţilor, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de senatorul UDMR Rozalia Biro şi a fost adoptat de Senat la 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

La 13 martie 2015, Rozalia Biro, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, a declarat, la Oradea, că a ales această dată pentru că la 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi Legea 202 a egalităţii de şanse”. De asemenea, senatorul UDMR a susţinut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeşte de egalitate între femei şi bărbaţi. Ei au trecut de etapa egalităţii de şanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”. Ea a făcut referire şi la recenta rezoluţie a Parlamentului European, „Egalitatea între femei şi bărbaţi în cadrul strategiei Europa 2020″, care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferenţă de salarizare de 17% între femei şi bărbaţi, iar violenţa în familie şi relele tratamente sunt în continuă creştere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaţilor, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.

În anul 2016, Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi a fost celebrată de către Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), pe parcursul unei întregi săptămâni. ”Săptămâna egalităţii de şanse” a avut loc la Bucureşti, între 4-11 mai 2016, perioadă în care au fost organizate dezbateri, conferinţe şi proiecţii de film tematice, ce au abordat subiecte precum implicarea femeilor în procesul de decizie, eliminarea diferenţei de venituri între femei şi bărbaţi, egalitatea de şanse la locul de muncă, violenţa domestică şi împotriva femeii.

De asemenea, la 18 iunie 2016, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), în parteneriat cu OMV Petrom şi cu sprijinul Federaţiei Române „Sportul pentru toţi”, a organizat, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) din Bucureşti, „Crosul egalităţii de şanse”, evenimentul înscriindu-se în seria acţiunilor organizate în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul campaniei HeForShe, iniţiată de către UN Women şi care are drept scop implicarea bărbaţilor în susţinerea acţiunilor care promovează egalitatea de gen, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a stereotipurilor privind competenţele femeilor. „Crosul egalităţii de şanse” a fost susţinut de mari sportivi ai României, artişti şi persoane publice, precum: Doina Melinte, Gabriela Szabo, Ana-Maria Brânză, Corina Chiriac, Florin Bratu, Vlad Munteanu, Bogdan Voina, Robert Tase, Corina Dănilă, Cristina Flutur, Gabriela Vâjială, Ovidiu Burcă, Sebastian Vrînceanu, Iulian Tănase, Mariana Pachis şi mulţi alţii, care au transmis mesaje publice pentru promovarea egalităţii de şanse în România.

În mai 2017, a fost semnată o rezoluţie pentru sprijinirea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în perioada 2017-2020, de către preşedinţii comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camera Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Această rezoluţie constituie un deziderat al participanţilor la conferinţa „Egalitatea de gen: test pentru democraţie”, desfăşurată cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi la Palatul Parlamentului, prin care aceştia s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete în acest domeniu.

Ziua egalităţii de şanse a fost marcată, la 8 mai 2018, la Palatul Parlamentului, prin evenimentul cu tema „Educaţia fără discriminare – soluţia durabilă pentru egalitate de şanse şi de gen în societatea românească”, care a reunit autorităţi din domeniu, parlamentari, reprezentanţi ai societăţii civile. Una dintre principalele concluzii ale evenimentului, organizat de Comisiile parlamentare pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a fost aceea că este necesară o mai bună aplicare a legislaţiei în vigoare, precum şi a politicilor antidiscriminare care să promoveze constant şi eficient egalitatea de şanse. La finalul evenimentului, a fost convenit un document care cuprinde o serie de obiective asumate, unul dintre acestea fiind revizuirea urgentă a manualelor şcolare, astfel încât să se elimine stereotipurile discriminatorii, atât de gen cât şi etnice, şi să se includă referinţe la rolul istoric al femeilor şi la contribuţiile lor culturale şi ştiinţifice, inclusiv cele ale femeilor rome. Semnatarii documentului sunt parlamentari, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului şi ai instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai ONG-urilor, ai mass media. Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi, a subliniat că nu este întâmplătoare sărbătorirea acestei zile înaintea Zilei Europei – 9 mai – pentru că egalitatea de şanse şi de gen reprezintă fundamentul unei dezvoltări durabile a României într-o societate democratică şi europeană.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments