7 beneficii ale consumului de ceai de măceșe

by Cristian Dobre

Ceai de măceșe aromat, benefic pentru inimă, imunitate, piele, dar și pentru slăbit!

Datorită conținutului bogat în antioxidanți, ceaiul de măceșe este un aliat important în susținerea sistemului imunitar, ajutând totodată la pierderea kilogramelor în plus. Mai mult decât atât, poate ameliora durerile articulare și reduce riscul de boli de inimă și diabet zaharat de tip 2, scrie healthline.

7 beneficii ale consumului de ceai de măceșe

Sursă excelentă de antioxidanți – ceaiul de măceșe este bogat în polifenoli, carotenoide, vitaminele C și E, substanțe cu puternic efect antioxidant care previn degradarea celulară. Studiile arată că alimentele bogate în antioxidanți consumate zilnic protejează de boli precum diabetul, anumite forme de cancer sau afecțiuni cardiovasculare.

Întărește imunitatea – datorită conținutului ridicat de vitamina C, ceaiul de măceșe este indicat să fie consumat în sezonul rece când „ne bântuie” virozele. Vitamina C ajută la stimularea producției de celule albe, care protejează organismul de infecții.

Protejează inima – tot vitamina C din aromatul ceai de măceșe „se face vinovată” de acest efect benefic. Potrivit mai multor cercetări, aportul corespunzător de vitamina C ar putea reduce nivelul de colesterol rău și trigliceride din sânge, prevenind astfel instalarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, antioxidanții pot regla tensiunea arterială, îmbunătățind astfel circulația sângelui către inimă.

Ajută la slăbit – datorită unui antioxidant numit tilirozidă, consumul de ceai de măceșe ar putea fi eficient la arderea eficientă a grăsimilor, ajutând astfel la scăderea în greutate. Într-un studiu de laborator s-a demonstrat că extractul de măceșe a redus semnificativ procentul de grăsime corporală.

Reduce riscul de diabet – alte studii relevă că extractul de măceșe ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de glucoză din sânge, stimulând totodată producția de insulină și prevenind astfel instalarea diabetului zaharat.

Are efecte antiinflamatoare – deliciosul ceai de măceșe conține antioxidanți care combat inflamațiile din corp, ameliorând astfel durerile articulare în cazul persoanelor diagnosticate cu osteoartrită sau artrită reumatoidă.

Stimulează producția de colagen – datorită vitaminelor A și C din compoziție, ceaiul de măceșe promovează sinteza de colagen și protejează celulele de stresul oxidativ. Astfel, pielea devine mai elastică, are un aspect mai tânăr și ridurile sunt ținute la distanță.

Contraindicațiile ceaiului de măceșe

Consumul de ceai de măceșe nu prezintă reacții adverse, dar anumite categorii de persoane trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a-l consuma, pentru a preveni orice fel de neplăcere.

În această categorie intră gravidele, femeile care alăptează, persoanele cu afecțiuni renale (în special cele care au pietre la rinichi) și cele care urmează tratament cu litiu (o substanță din medicamentele folosite în tratarea afecțiunilor psihice).

Ceaiul de măceșe, mușețel și ghimbir, bun pentru răceală și gripă

Când simți că te paște răceala sau gripa, e foarte important să iei măsuri din timp, ca să ții în frâu simptomele neplăcute.

Un remediu natural eficient împotriva virozelor respiratorii este și ceaiul de măceșe, mușețel și ghimbir, îndulcit cu puțină miere de albine. Această combinație de plante ajută la ameliorarea durerilor în gât, calmează tusea supărătoare și te ajută să respiri mai bine.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments