45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor, autorizate de ANSVSA

by Adrian Topor
Please follow and like us:

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a autorizat până în prezent, la nivelul întregii ţări, 45 de puncte temporare pentru sacrificarea mieilor, asigurând totodată şi personalul necesar funcţionării acestora, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Funcţionarea punctelor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 15 – 28 aprilie 2019 (premergătoare Paştelui catolic, respectiv Paştelui ortodox) între orele 7:00 – 17:00.

Decizia autorizării unui astfel de punct temporar de sacrificare este luată de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţeană, în urma solicitării motivate primite din partea autorităţilor locale, precizează instituţia într-un comunicat remis AGERPRES.

Totodată, serviciile veterinare asigură diminuarea riscului răspândirii bolilor la animale şi a apariţiei toxiinfecţiilor în rândul populaţiei.

„Restricţiile impuse de prezenţa virusului pestei porcine africane afectează sacrificarea mieilor numai în interiorul zonelor de protecţie şi supraveghere, respectiv pe o rază de 3 km şi 10 km în jurul focarului. Din interiorul acestui perimetru este cu desăvârşire interzisă ieşirea oricărui animal sau a cărnii şi produselor din carne”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, amenajarea unui punct temporar de sacrificare se face ţinând cont de distanţele mari faţă de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare; numărul mare de miei destinaţi sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate; asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem şi post-mortem al animalelor şi care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.

Punctele temporare de sacrificare în care crescătorii de ovine pot sacrifica mieii trebuie se respecte condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

„În cazul mieilor destinaţi sacrificării se vor avea în vedere şi următoarele aspecte: controlul stării de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii, în toate unităţile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mişcare; transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar”, precizează Autoritatea.

De asemenea, carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile/locurile amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar. Nu în ultimul rând, marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia trebuie să fie înscrise indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

ANSVSA precizează că pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, numărul de telefon al ‘Call Center’-ului ANSVSA – 0800826787 – poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments