40 de ani de la prima transmisiune a postului de televiziune CNN

by Cristian Dobre

Prima transmisiune a postului de televiziune Cable News Network (CNN), primul canal destinat în exclusivitate ştirilor din întreaga lume, a avut loc la 1 iunie 1980.

Cable News Network a fost primul post de televiziune specializat în transmiterea de ştiri 24 de ore pe zi. Fondat în urmă cu patru decenii de către mogulul media Ted Turner, care l-a denumit atunci ”Postul de ştiri al Americii” (”America’s news channel”), CNN şi-a stabilit reputaţia de ”Cel mai de încredere nume în ştiri” din lume, nota un document publicat în 1996 în secţiunea Business Reference Services a Congresului American pe pagina https://www.loc.gov.

Inventarea radioului şi a televiziunii participase la accelerarea şi extinderea implicării cetăţenilor în viaţa politică a naţiunilor. Totuşi, un mare inconvenient nu putea fi depăşit: transmisia programelor era limitată de posibilităţile tehnice ale staţiilor de radio şi de televiziune. Soluţia salvatoare a fost găsită chiar de proprietarul reţelei de radio-televiziune din Atlanta, Ted Turner, care a avut ideea să folosească sateliţii plasaţi pe orbita planetei pentru retransmiterea programelor.

În iunie 1980, proiectul lui Turner intra pe o piaţă a ştirilor de televiziune dominată de trei posturi: CBS, NBC şi ABC. Marea noutate pe care CNN o aducea era aceea că ştirea urma să fie în centrul atenţiei, nu prezentatorul. Transmisiunea inaugurală pe postul tv a fost o alocuţiune susţinută chiar de Ted Turner.Primele birouri locale de ştiri ale televiziunii au fost în Washington DC, New York, Los Angeles, Dallas, Chicago şi San Francisco, pe lângă biroul central din Atlanta.

Folosirea sateliţilor pentru a transmite CNN către operatorii de cablu din întreaga ţară a însemnat că Turner putea ajunge la clienţii americani fără să fie nevoit să construiască o reţea convenţională de afilieri locale care să retransmită programele. Din nefericire pentru Turner, doar o parte de 20% dintre locuinţele americane cu acces la televiziune putea recepţiona televiziune prin cablu, iar noul său canal de ştiri ajungea la doar 1,7 milioane de utilizatori casnici – o cifră mult sub nivelul minim necesar pentru a atinge profit – amintea lucrarea ”International Relations: The Key Concepts” (Martin Griffiths, Terry O’Callaghan, 2002).

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments