4 sfaturi pentru alegerea parchetului

by webeditor

Parchetul reprezintă una dintre cele mai elegante opțiuni de amenajare a locuințelor sau spațiilor de birouri, grație eleganței sale și rezistenței în timp. În prezent, există mai multe tipuri de parchet, așa că alegerea poate fi uneori destul de dificilă. Pentru ca opțiunea aleasă să fie cea mai bună, iată câteva sfaturi utile în ceea ce privește alegerea parchetului.

Parchetul trebuie să răspundă cerințelor de rezistență

Pentru că vorbim despre o pardoseală, așadar de un grad de uzură destul de ridicat, este nevoie ca aceasta să fie suficient de rezistentă. În plus, dacă sub parchet se instalează și un sistem de încălzire în pardoseală, cerințele cresc și mai mult în ceea ce privește rezistența. În acest caz poți cumpăra de la Mathaus de exemplu parchet triplustratificat, care este cunoscut pentru rezistența sa atât la trafic ridicat, cât și la temperaturi ridicate.

Parchetul triplustratificat este realizat din trei bucăți de lemn unite și lipite cu rășină, aspect care îi conferă produsului finit o rezistență și o durabilitate aparte. În plus parchetul triplustratificat este deosebit de estetic și poate fi curățat în timp cu echipamente speciale, care îi vor reda acestuia strălucirea.

Parchetul trebuie să se potrivească stilului ales

Dacă locuința ta sau spațiul pe care vrei să îl amenajezi urmează un anumit stil, atunci parchetul nu ar trebui să facă notă discordantă. Desigur, parchetul se potrivește foarte bine în aproape orice context, însă în anumite stiluri el poate fi piesa de rezistență.

Spre exemplu, în stilul scandinav, care implică pardoseli libere, ce nu sunt acoperite de covoare, poate fi folosit parchetul dublu stratificat sau cel triplu stratificat. De asemenea, în cadrul stilului clasic poți opta pentru parchetul din lemn masiv, cu specificația că acesta poate fi adesea destul de scump.

 

Pentru amenajări în stil modern, sau pentru spații cât mai aerisite și organizate, pardoselile laminate pot fi cea mai bună soluție, oferind un raport eficient calitate-preț.

Parchetul trebuie să fie durabil

Se spune că unele tipuri de parchet durează o viață, iar acest lucru este adevărat. Parchetul din lemn masiv și parchetul din lemn triplustratificat sunt unele dintre cele mai durabile tipuri de parchet, iar alegerea ar trebui să țină cont de acest aspect.

Pardoselile laminate sunt adesea mai slabe la nivel de durabilitate, iar acest lucru se datorează modului de realizare a plăcilor.

Parchetul laminat înseamnă de fapt plăci din așchii de lemn închegate în rășină, peste care se aplică o imagine asemănătoare aspectului lemnului, iar în final plăcile sunt acoperite cu o peliculă transparentă care va avea rol de protecție în cazul traficului.

Din nefericire, acest strat este destul de subțire, drept pentru care pardoselile laminate nu pot fi considerate a fi unele dintre cele mai durabile.

Între parchetul laminat și parchetul din lemn masiv sau parchetul triplustratificat se află parchetul dublu stratificat. Acesta este realizat prin lipirea a două porțiuni de lemn, lipite și închegate cu rășină, astfel că durabilitatea sa crește.

Alegerea unui parchet are în vedere curățarea facilă

Parchetul este o pardoseală destul de sensibilă la substanțe chimice sau la anumite produse de curățare. Chiar și în ipoteza lăcuirii tot este nevoie de atenție, așa că un criteriu de selecție poate fi chiar rezistența la substanțele destinate curățării.

Din nou, parchetul din lemn masiv, parchetul dublu și triplu stratificat, mai ales din esențe autohtone, par a fi cele mai rezistențe opțiuni, așa că poți alege din aceste tipuri.

Nu se recomandă alegerea parchetului în funcție de preț niciodată, deoarece parchetul este un produs în care investești pentru perioade lungi de timp și care trebuie să aibă în vedere calitatea, aspectul și durabilitatea, înainte de orice. Alege așadar în funcție de aceste criterii și bucură-te de avantajele pe care pardoselile din lemn le pot oferi casei tale.

Facebook Comments