4 lucruri de care să ții cont odată cu înaintarea în vârstă

by webeditor

Îmbătrânirea este un proces natural care are loc în fiecare celulă și organ odată cu trecerea timpului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], îmbătrânirea la nivel biologic are loc în urma acumulării leziunilor moleculare și celulare de-a lungul timpului, fapt care duce la scăderea capacității fizice și mintale și care crește riscul de apariție al anumitor afecțiuni.

Chiar dacă îmbătrânirea nu poate fi evitată, poți totuși să te pregătești mai bine pentru înaintarea în vârstă prin schimbarea anumitor aspecte din viața de zi cu zi și luarea în considerare a anumitor afecțiuni și probleme.

4 lucruri de luat în considerare odată cu înaintarea în vârstă

Pe lângă schimbările legate de aspect, îmbătrânirea aduce cu ea și o serie variată de probleme de sănătate, multe dintre ele având ca factor principal de risc înaintarea în vârstă.

Pentru ca tu să te pregătești mai bine pentru această etapă din viața ta, este important să iei în considerare următoarele lucruri:

Osteoporoza

Osteoporoza este o afecțiune a oaselor care se dezvoltă lent de-a lungul anilor. Deoarece osteoporoza face ca oasele să fie mai fragile și mai ușor de rupt, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate după ce s-a realizat deja o fractură undeva în corp.

Pierderea masei osoase reprezintă o parte naturală a vieții. Cu toate acestea, numeroase persoane tind să piardă această masă mult mai rapid decât normal, în special cele de gen feminin, acestea prezentând un risc mult mai mare de osteoporoză decât bărbații.

Pentru a preveni o potențială fractură la bătrânețe, este indicat să afli din timp riscul pe care îl prezinți prin determinarea calciului seric în screeningul osteoporozei sau prin alte teste recomandate de către medicul specialist.

Artrita

Artrita este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni în rândul seniorilor. Aceasta este caracterizată prin durere și inflamație la nivelul articulațiilor, ceea ce face ca mișcarea să fie mai limitată și mai greu de realizat.

Deoarece artrita poate fi de mai multe tipuri, fiecare formă având semnele și simptomele ei specifice, tratamentul recomandat poate varia în funcție de fiecare caz în parte.

Chiar dacă artrita te poate descuraja de la o viață activă, este important să lucrezi din timp cu medicul tău specialist pentru a crea un plan personalizat de activitate care poate încetini, împreună cu alte tratamente, dezvoltarea acestei afecțiuni.

Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății [2].

Multe dintre aceste boli tind să aibă factori de risc asociați cu stilul de viață nesănătos, fapt care poate amplifica probabilitatea de apariție a unor probleme de acest tip odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru o viață cât mai liniștită din punct de vedere al sănătății cardiovasculare, este recomandat să începi din timp verificarea periodică a anumitor valori prin analize de sânge și alte teste recomandate de către medicul specialist.

Diabetul

Diabetul este o altă boală care poate afecta semnificativ sănătatea și care poate duce la complicații severe.

Deoarece prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea afecțiunii în sine, este recomandat să îți verifici periodic nivelul glucozei în sânge și să efectuezi orice alte investigații recomandate de către medicul specialist.

Cu cât știi mai devreme că prezinți un risc semnificativ de apariție a diabetului zaharat de tip 2, cu atât poți începe mai din timp să faci schimbările necesare în stilul tău de viață pentru a reduce probabilitatea și pentru a gestiona mai bine nivelul glicemiei.

Toate aceste lucruri și multe altele trebuie luate în considerare cât mai devreme în viață pentru a beneficia de o bătrânețe liniștită și cât mai lipsită de probleme. Având în vedere că multe cauze și factori de risc nu poți fi evitați sau controlați, apelează la consultații regulate, mai ales dacă știi că ești predispus la anumite probleme de sănătate.

Referințe:

  1. “Ageing and Health.” World Health Organization, World Health Organization, 4 Oct. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health.
  2. “Cardiovascular Diseases (Cvds).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds).
Facebook Comments