31 de orașe din România vor fi străbătute de mașinile Google Street View

by Cristian Dobre

Vara aceasta, 31 de orașe din România vor fi străbătute de mașinile Google Street View care vor actualiza imaginile de pe Google Maps. Dan Oroș, head of marketing pe România la Google și YouTube, a explicat pentru StartupCafe cum funcționează tehnologia care transformă lumea înconjurătoare în imagini, cum sunt fotografiate locurile în care nu pot ajunge mașinile Google ― precum Delta Dunării sau interiorul Palatului Parlamentului, dar și cum poate ajuta Google Maps afacerile.

Camera montată pe plafonul mașinii Google Street View are 15 obiective şi poate realiza fotografii panoramice la 360 de grade. Acolo unde mașinile nu pot să ajungă ― zone pietonale, parcuri sau obiective turistice ― imaginile sunt realizate cu ajutorul unui dispozitiv portabil.

Imaginile nu sunt încărcate în timp real pe platformă. Acestea ajung pe un server unde sunt procesate, iar apoi sunt încărcate în sistem.

Street View în Delta Dunării

Delta Dunării este disponibilă în Street View pe Google Maps și pot fi parcursă de orice persoană din lume, cu o conexiune la internet. Delta este prezentă cu toate frumusețile ei, de la rute navigabile la lacuri și canalele acoperite de vegetație, de la păsări și floră, la arhitectură locală și sate înconjurate de ape.

Un explorator virtual poate admira pelicanii care își iau zborul de pe Canalul Trofilca, un canal mic, care șerpuiește printr-o pădure inundată, mlaștini și lacuri. Mai apoi poate se poate plimba pe canalul Șontea, printre vița de vie sălbatică, și pe sub sălciile care atârnă deasupra canalului Rădăcinos, creând un tunel de vegetație spectaculos. Câteva click-uri mai încolo peisajul se schimbă: un lac cu nuferi, stârci, egrete și pelicani. Iubitorul de păsări poate vedea cormoranii care se hrănesc pe Lacul Puiu sau poate „da o fugă” pe Laguna Sacalin. Pe uscat, poate explora arhitectura tradițională din Deltă în localitatea Letea sau se poate plimba pe străduțele înguste din Mila 23. La final, se poate relaxa pe plaja sălbatică din Sf. Gheorghe sau poate avea o vedere panoramică din vârful vechiului far din Sulina.

Utilizatorii pot încărca propriile imagini

„E important de menționat că street view conține atât imagini fotografiate de mașina Google, precum și de Tracker, dar și de către oameni obișnuiți care contribuie la Street View. Ei se pot duce în diferite zone ― pe vârful unui munte, la diferite obiective turistice ― să facă poze, iar acestea vor fi încărcate pe Street View”, explică Dan.

Realitatea augmentată pe Google Maps

Reprezentanţii Google au prezent anul trecut diverse modalităţi în care tehnologiile de ultimă oră pot îmbunătăţi funcţiile şi aplicaţiile actuale, iar una dintre cele mai interesante utilizări vine din combinarea hărţilor din Google Maps cu realitatea augmentată.

Implicarea realităţii augmentate într-o aplicaţie precum Google Maps are sens în acest moment în ceea ce priveşte navigarea pedestră. În cazul navigării auto această va deveni relevantă în momentul în care tot mai multe maşini vor afişa informaţii direct pe parbriz.

Realitatea augmentată în Google Maps, ca şi în alte cazuri, implică folosirea camerei foto şi este o comunicare în două sensuri. Utilizatorul, prin îndreptarea camerei foto într-o anumită direcţie, transmite serverelor companiei locaţia exactă, ajutând astfel localizarea precisă.

Google Maps, la rândul său, va afişa în mediul real filmat cu camera telefonului indicatoare virtuale suprapuse planului real care îi arată utilizatorului exact direcţia pe care trebuie să o urmeze.

Practic, în locul unor hărţi şi săgeţi 2D, aplicaţia foloseşte imaginile în timp real furnizate de camera foto pentru a muta ghidarea pedestră în mediul real.

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments