30 MAI – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie

by Andreea Radu

Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne sărbătoreşte, la data de 30 MAI, cincisprezece ani de la înfiinţarea sa ca structură de poliţie judiciară specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului.

În cei 15 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, Direcţia Generală Anticorupţie s-a dezvoltat permanent atât pe palierul activităţilor de prevenire cât şi a celor de combatere a faptelor  de corupţie, consolidându-şi rolul la nivel instituţional.

Prin toate acţiunile sale, Direcţia Generală Anticorupţie promovează legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I. Fiindcă toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul partenerilor noştri, dorim să mulţumim tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile, cetăţenilor și, nu în ultimul rând, mass-mediei.

Acţiunile Direcţiei Generale Anticorupţie au un profund caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, urmărind îndepărtarea acestora, în vederea oferirii de către personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.

Direcţia Generală Anticorupţie are următoarele atribuţii principale:

– desfăşoară activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne;

–  desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie a personalului ministerului;

–  desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, conform legii;

  • elaborează analize de risc şi strategice în domeniu şi propune măsuri procedurale de ameliorare a situaţiei.

În contextul situației epidemiologice actuale determinată de răspândirea noului coronavirus (COVID-19), al  Recomandării GRECO (2020)4 din 15.04.2020 privind riscurile de corupție și referințe legale utile în contextul răspândirii COVID-19 și a necesității sprijinirii măsurilor speciale realizate de efectivele M.A.I. pentru reducerea riscurilor contaminării, ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Arad au desfășurat în cursul lunilor aprilie și mai a.c., mai multe activităţi de informare preventivă în sprijinul structurilor M.A.I. aflate în zona de competență a județului Arad.

La activități au participat atât militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, cât şi polițiști locali care asigură paza centrelor de carantină situate pe raza județului Arad, precum și lucrători din componența echipajelor mixte, formate din agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Poliția Locală Arad și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, implicați în activități de verificare a modului în care se respectă măsurile de restrângere a deplasării persoanelor, impuse prin ordonanțele militare.

În cadrul acestor activităţi au fost purtate discuții privind cadrul legal referitor la prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie, consecințele corupției în contextul pandemiei, situații în care se pot materializa posibile riscuri de corupție, precum și modalitățile de sesizare a faptelor de corupţie, accentuând asupra necesității manifestării unei atitudini pro active referitoare la sesizarea cu celeritate, a eventualelor cazuri de corupție generate de cetățeni, în care ar putea fi implicați lucrători din cadrul instituțiilor amintite mai sus.

Serviciul Județean Anticorupție Arad, structura teritorială a Direcției Generale Anticorupție, care desfășoară activităţi specifice, potrivit competențelor conferite de lege, doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, la data de 30 mai 2020, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, a organizat diseminarea de materiale conținând mesaje anticorupție menite să contribuie la promovarea unui comportament integru în relația cu funcționarii M.A.I. cetăţenilor aflaţi în tranzit prin punctele de trecere a frontierei Nădlac, Nădlac I și Turnu.

Cetăţenii pot sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la faptele de corupţie savârşite de personalul M.A.I., în scris (Şos. Olteniţei, nr. 390A, Sector 4, Bucureşti), prin e-mail (petitii.dga@mai.gov.ro) şi la linia telefonică gratuită – Call center anticorupție 0800.806.806, instrument direct de sesizare a faptelor de corupţie, care poate fi apelată din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României.

La nivelul judeţului Arad, persoanele care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne se pot prezenta la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad din municipiul Arad, str. Vârfu cu Dor, nr. 17-19, județul Arad., e-mail: arad.dga@mai.gov.ro sau pot suna la tel. 0257/207132.

 

Facebook Comments