27 octombrie – Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual

by Dana B.

La data de 27 octombrie este marcată, anual, Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual.

Inițiativa de a marca Ziua mondială pentru patrimoniu audiovizual aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Învățământ, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul Conferinței Generale din 2005, UNESCO a adoptat documentul 33 C/Rezoluția 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform http://www.unesco.org/, data de 27 octombrie are o semnificație aparte, fiind ziua în care, la rândul ei, cea de-a 21-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, din 1980, a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea și conservarea imaginilor în mișcare.

Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt aducerea la cunoștința publicului larg a importanței păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, creșterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.

În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naționale și internaționale între autoritățile cu responsabilități relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanței conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Evenimentele dedicate Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt organizate de arhivele de sunet și de film la nivel regional și național, de muzee și de biblioteci. Printre organismele internaționale care se implică în celebrarea zilei de 27 octombrie se numără Asociația Arhiviștilor de Imagini în Mișcare, Consiliul Internațional al Arhivelor, Federația Internațională a Arhivelor de Film, Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune.

Sloganul din 2017 al Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual este: ”Descoperă, împărtășește, amintește-ți”. Potrivit https://en.unesco.org/wdah2017, publicul este încurajat să descopere arhivele audiovizuale din domeniile preferate, nu doar în scop de cercetare, dar și al creativității, găsind noi sensuri, interpretări și înțelesuri în bogăția de materiale arhivistice disponibile. Odată cu digitalizarea tot mai accentuată a patrimoniului audiovizual, apare posibilitatea împărtășirii acestuia cu un număr mai mare de oameni. Înțelegând că patrimoniul audiovizual este o unealtă valoroasă de aducere aminte nu numai pentru cei din prezent, dar și pentru generațiile viitoare, UNESCO ne îndeamnă să facem tot posibilul pentru păstrarea patrimoniului audiovizual în condiții optime, pentru a rezista cât mai mult timp. Nu întâmplător, sloganul din 2014 al Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual a fost ”Arhivele în pericol: mai este mult de făcut”. Astfel, s-a tras un semnal de alarmă asupra faptului că o mare parte a patrimoniului audiovizual mondial este pierdut deja, iar în următorii 10-15 ani o bună parte a acestuia trebuie transferat pe suport digital. Ediția din 2015 a fost marcată sub un slogan asemănător: ”Arhivele în pericol: protejând identitățile lumii”.

Pentru anul 2016, manifestarea a fost anunțată printr-un îndemn: ”Este povestea ta — nu o pierde”. În acest fel, s-a atras atenția nu doar asupra faptului că arhivele audiovizuale sunt în pericol de deteriorare și dispariție, dar și că acestea sunt direct legate de istoria națiunilor, comunităților, relevanța lor ajungând până la nivel personal.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments