24 MAI – ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR NAȚIONALE

by Dana B.

La data de 24 mai, în fiecare an, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, cu scopul de a conștientiza comunitățile, factorii de decizie și publicul larg privind valoarea și beneficiile ariilor protejate din Europa.

Celebrarea acestei zilei își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să sensibilizeze opinia publică cu privire la importanța păstrării frumuseții naturale în zonele protejate (ariile naturale mari protejate, parcurile naturale și naționale) și importanța conservării și gestionării durabile a acestor locuri.

Tema ediției din 2016, care este „Gustul naturii” („A Taste of Nature”), se referă la faptul că în Anul internațional al leguminoaselor, desfășurat sub egida ONU, oamenii trebuie să cedeze în fața gustului produselor naturale locale și de sezon și să aducă laolaltă natura și gastronomia.

În acest an sunt în desfășurare peste 90 de evenimente în 22 de țări europene, unde pot fi descoperite unele dintre cele mai bune gusturi din natură. Printre activitățile ce celebrează această zi se află, de asemenea, ateliere gastronomice, tururi ghidate, expoziții, concursuri etc.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naționale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naționale în Suedia (mai 1909).

Inițiativa a aparținut Federației EUROPARC, organizație nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reunește 365 de organizații din 36 de țări europene. EUROPARC dorește conștientizarea opiniei publice europene față de importanța rezervațiilor naturale protejate și a parcurilor naționale. România este membru al EUROPARC prin Academia de Științe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidența autorității EUROPARC sunt Delta Dunării și Parcul Național Retezat. Suprafața totală a rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale și naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul țării.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în același timp un adevărat mozaic de națiuni, culturi și organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre inițiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acțiune pentru Ariile Protejate. Inițiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 și altele pregătesc drumul către o rețea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia și migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât și mondial se face simțită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme și de la măsuri naționale la măsuri internaționale.

Tema ediției din 2015 a fost „Natura este preocuparea noastră” și s-a referit la importanța ariilor naturale protejate în contextul actual. Peste 100 de evenimente, printre care excursii, ateliere, piețe locale, au avut loc în 19 țări.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naționale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificație deosebită în domeniul protecției naturii și al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva și a altor instituții.

Facebook Comments