23 iunie – Ziua funcționarului public

by Dana B.

Ziua funcționarului public, instituită prin legea 145/2016, este marcată, anual, la 23 iunie.

Prima Cameră sesizată în acest caz a fost Senatul, care, la 21 martie 2016, a dat vot favorabil propunerii legislative privind instituirea acestei zile. Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcționarului public român are rolul de a contribui la îmbunătățirea imaginii autorităților și instituțiilor publice, în general, și a funcționarilor publici în particular. „Prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanța activității acestei categorii profesionale și acordarea de premii, distincții, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcționarii publici vor fi motivați să ofere servicii de calitate cetățenilor, care își vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea și eficiența serviciilor publice”, se arată în expunerea de motive.

La 8 iunie 2016, proiectul de lege privind instituirea Zilei funcționarului public a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, acesta fiind, de altfel, forul decizional. Legea prin care data de 23 iunie devine Ziua funcționarului public a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2016 și publicată în Monitorul Oficial la 14 iulie 2016.

Legea prevede că Ziua funcționarului public poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative. Cu prilejul acestei sărbători, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, autoritățile și instituțiile cu același specific din România pot acorda premii, distincții, medalii și titluri onorifice funcționarilor publici, pentru merite deosebite. Totodată, Guvernul, prin intermediul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, sindicatele și asociațiile profesionale, precum și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru organizarea în bune condiții a unor manifestări cu caracter simbolic, cu ocazia acestui eveniment. De asemenea, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea acestor manifestări. Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în textul de lege.

Potrivit site-ului oficial al instituției, www.anfp.gov.ro, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a fost înființată prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, cu scopul de a asigura managementul funcțiilor publice și pe cel al funcționarilor publici. ANFP funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments