23 februarie – Ziua hidrografului militar

by Dana B.

Ziua hidrografului militar este sărbătorită, în fiecare an, la 23 februarie.

Data de 23 februarie este cea la care, în anul 1926, prin Decizia Ministerială a ministrului de Război nr. 126, s-a înfiinţat un serviciu special de hidrografie, geofizică şi astronomie pe lângă Divizia de Mare, se arată în ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010), primul şef al Serviciului Hidrografic Maritim fiind numit căpitanul Alexandru Stoianovici. Serviciul hidrografic permanent s-a înfiinţat în ţara noastră după Primul Război Mondial, cu scopul de a desfăşura acţiuni complexe, pentru asigurarea navigaţiei în Marea Neagră. Primul sediu al serviciului a fost în clădirea Şcolii Navale din Constanţa, în prezent sediu al Muzeului Marinei Române.

Până în anul 1940, Serviciul Hidrografic Maritim a desfăşurat acţiuni specifice, iar între 1940 şi 1945, a asigurat acţiunile de luptă ale Marinei Militare, din punct de vedere hidrografic şi hidrometeorologic. După cel de-al Doilea Război Mondial, şi-a redus activitatea, dar în următorii zece ani, mai exact până în 1954, prin grija acestui Serviciu, au fost tipărite 20 de hărţi, pentru asigurarea navigaţiei în partea de vest a Mării Negre.

În 1955, Serviciul Hidrografic Maritim a fost reorganizat, acesta devenind, prin Hotărârea 2444 a Consiliului de Miniştri al RPR, emisă la 11 noiembrie 1955, Direcţie Hidrografică Maritimă (DHM). Aceasta a executat, în perioada 1955-1990, o mare diversitate de acţiuni în folosul navelor româneşti militare şi civile.

După anul 1990, instituţia, reorganizată, a editat, printre altele, 37 de hărţi de navigaţie naţionale, în 2002 a realizat prima Hartă Electronică de Navigaţie (ENC) din România, iar în perioada 2002-2003 a realizat Sistemul Meteorologic Integrat Naţional al Forţelor Navale (SIMIN – FN), se arată pe site-ul oficial al instituţiei, www.dhmfn.ro.

Activitatea Direcţiei Hidrografice Maritime a fost stabilită şi reglementată prin Legea nr. 395 din 2004, privind activitatea hidrografică maritimă, instituţia dobândind statutul de autoritate naţională în acest domeniu. Din ianuarie 2007, DHM a devenit reprezentanta Guvernului României, în calitate de stat membru al Organizaţiei Hidrografice Internaţionale (OHI), iar din 2008, este acreditată ca instituţie ce desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică, fiind implicată în proiecte cu finanţare naţională şi europeană, se arată pe site-ul menţionat.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments