22 mai – Ziua internațională a diversității biologice

by Dana B.

Ziua internațională a diversității biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai. Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 55/201, din 20 decembrie 2000, a proclamat ziua de 22 mai ca Zi internațională a diversității biologice, în scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate.

Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corectă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.

În 2017 tema acestei zile este ”Biodiversitatea și turismul durabil” și a fost aleasă pentru a coincide cu marcarea anului 2017 ca Anul Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, desemnat de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 70/193, conform site-ului Convenției privind Diversitatea Biologică (Convention on Biological Diversity), www.cbd.int.

Numeroase aspecte abordate în cadrul Convenției privind diversitatea biologică afectează în mod direct sectorul turistic. Un sector turistic bine administrat poate contribui în mod semnificativ la reducerea amenințărilor la adresa biodiversității, precum și la menținerea sau creșterea numărului de populații cheie ale faunei sălbatice și a valorilor biodiversității prin veniturile din turism, se arată pe site-ul amintit. Celebrarea sub această temă a Zilei internaționale a diversității biologice oferă, prin urmare, o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare și de acțiune cu privire la contribuția importantă a turismului durabil atât la creșterea economică cât și la conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității.

În cadrul celei de-a 65-a sesiuni, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind ”Deceniul Organizației Națiunilor Unite privind Biodiversitatea, cu scopul de a contribui la punerea în aplicare a Planului strategic privind Biodiversitatea pentru perioada 2011-2020” (Rezoluția 65/161), conform www.facebook.com/UNBiodiversity. Deceniul ONU privind Biodiversitatea are ca scop sprijinirea implementării Planului Strategic privind Biodiversitatea și promovarea viziunii generale de a trăi în armonie cu natura. De asemenea, țelul său este de a integra biodiversitatea la diferite niveluri. Prin Deceniul Organizației Națiunilor Unite privind Biodiversitatea guvernele sunt încurajate să dezvolte, să implementeze și să comunice rezultatele strategiilor naționale de implementare a Planului Strategic pentru Biodiversitate. Deceniul ONU privind Biodiversitatea coincide cu Planul Strategic pentru Biodiversitate 2011-2020 adoptat de Conferința Părților la cea de-a zecea sa reuniune desfășurată la Nagoya, Japonia.și sprijină implementarea acestuia.

România a semnat Convenția privind diversitatea biologică la 5 iunie 1992 și a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părțile semnatare ale Convenției, conștiente de valoarea ecologică, socială, economică, științifică și culturală a diversității biologice, de importanța pentru evoluția și conservarea sistemelor de susținere a biosferei, au recunoscut că un număr mare de comunități locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viață tradiționale.

Cu prilejul marcării acestei zile sunt organizate acțiuni menite să explice oamenilor importanța menținerii biodiversității și sunt luate măsuri menite să împiedice producerea dezastrelor ecologice.

Astfel, spre exemplu, în perioada 22 — 27 mai 2016, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a marcat atât Ziua internațională a diversității biologice cât și Ziua europeană a parcurilor prin organizarea unor acțiuni de celebrare atât în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării cât și în municipiul Tulcea. În ziua de 22 mai, la Tulcea, în Parcul Personalităților, a fost organizată o acțiune dedicată Zilei internaționale a diversității biologice, în cadrul căreia echipe formate din elevi, având alături și părinții, au colaborat, căutând și recunoscând speciile de păsări și copaci din parc, completând fișe de observații, verificându-și cunoștințele dobândite în școală pentru a descoperi și înțelege diversitatea din jur. Programul a inclus și amenajarea unei expoziții de postere și fotografii ale unor arii protejate, precum și diverse dezbateri.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments