21 septembrie – Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer

by Dana B.

Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer este marcată, la nivel mondial, pe 21 septembrie.

Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.

Pe parcursul întregii luni septembrie, în 2017, se desfășoară acțiuni, la nivel mondial, plecând de la tema propusă de ADI, „Remember Me!”, pentru a evidenția importanța diagnosticării timpurii a demenței. În 2012 a fost lansată „World Alzheimer’s Month”, o campanie internațională desfășurată pe parcursul lunii septembrie. Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere. Deși impactul campaniei este în creștere, stigmatizarea și dezinformarea rămân o problemă globală, potrivit www.worldalzmonth.org.

Societatea Română Alzheimer marchează această zi în cadrul campaniei „Remember Me!”, printr-un eveniment desfășurat în incinta Bibliotecii Academiei Române, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, pe 22 septembrie 2017. Prin acest eveniment, la care este invitat să participe publicul larg, se dorește conștientizarea și abordarea lipsită de prejudecăți a problemelor generate de această boală, potrivit http://www.institutiimedicale.ro.

Raportul Mondial Alzheimer 2016 prezintă concluzii ale cercetării recente, o analiză a prevalenței, a incidenței, a costurilor și a tendințelor în cazul acestei boli. Federația Internațională pentru Alzheimer actualizează date globale privind această boală și face recomandări-cheie pentru a oferi un cadru global de acțiune asupra acesteia.

Raportul estimează numărul celor afectați de demență ca fiind de 46,8 milioane, la nivel global, în 2015. Evoluția fiind în creștere, se estimează că s-ar putea ajunge la 131,5 milioane de oameni suferinzi în 2050. Persoanele cu demență au acces redus la asistență medicală adecvată, chiar și în țările cu cele mai mari venituri, unde doar aproximativ 50% dintre aceste persoane primesc un diagnostic. În țările cu venituri medii, mai puțin de 10% din cazuri sunt diagnosticate, se menționează pe www.alz.co.uk.

Raportul pune accentul și pe modul de abordare al bolii și pe informare pentru a conștientiza faptul că boala Alzheimer și alte forme de demență trebuie să devină o prioritate națională și internațională de sănătate publică. Creșterea rolului serviciilor primare de îngrijire poate crește gradul de diagnosticare în faza de început a bolii, scăzând astfel costurile de îngrijire și creându-se posibilitatea de a oferi celor afectați de boală o calitate bună a vieții. Este necesar, însă, ca toate țările să poată dezvolta și sisteme adecvate de îngrijire pe termen lung pentru a putea asigura celor bolnavi o calitate bună a vieții.

Boala Alzheimer a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de către medicul german Alois Alzheimer. Această maladie neurodegenerativă afectează celulele creierului și ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive (atenția, percepția, memoria, etc.). Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, boala fiind progresivă și ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8-10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

ADI, fondată în 1984, cuprinde peste 90 de asociații axate pe Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu demență și a familiilor acestora din întreaga lume.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments